Съседи на ученика, стрелял по автобус и ранил момче в Пловдив: Не сме очаквали (Обзор)

24.02.2023 17:55 24 часа Пловдив онлайн
От апартамент на шестия етаж на този блок са стреляли двамата тийнейджъри.
Съседът Марин Шагов не може да повярва, че може 14-годишното момче да има пистолет.

- Тийнейджърът си купил пистолет в присъствие на баща му

- В продължение на час той и негов връстник гърмели хаотично по хора и автомобили

В истински шок са съседи на 14-годишния ученик от Пловдив, който със свой връстник стреля по градски автобус в четвъртък и рани момче в ръката. "Не сме очаквали, нито сме подозирали, че има пистолет", заяви пред "24 часа" Марин Шагов, чийто апартамент е срещу този, от който е стреляно.

По-рано районният прокурор на Пловдив Петър Петров разкри, че тийнейджърът се е сдобил с пневматичното оръжие тази седмица, а покупката е направил в присъствието на своя баща. След като се похвалил на приятеля си, той отишъл в същия магазин и се снабдил с подобен пистолет.

"Можело е да стане огромна трагедия. В продължение на час са стреляли безразборно по хора и автомобили. Ранили са в ръката момче на 14 г., а служителка на полицията, която не е била на работа, се е разминала, като сачмите са преминали над главата й", обясни Петров.

Жилището, откъдето е стреляно, се намира на ул. "Юндола" 12 на шестия етаж. Там двамата тийнейджъри излезли на балкона и гърмели на посоки. "Единствено късметът и случайността са помогнали да не стане непоправимото", допълни прокурорът.
Както съобщихме, те са уцелили предното обзорно стъкло на градски автобус по линия № 26. Шофьорът е в ужас, тъй като е можело и него да улучат. Това е станало точно до Математическата гимназия в Пловдив.

Според съседи единият стрелец се казва Боян. "Семейството наскоро се нанесе в жилището и не ги познаваме много добре. Изглеждат добри хора, а момчето винаги, когато ме види да нося чанти, се притичва на помощ", описа го Марин Шагов.

Друга комшийка - Златка Христозова, още не може да дойде на себе си. "Много страх ме хвана като чух стрелбата. Отворих вратата да видя какво се случва във входа, но не посмях да сляза", обясни пред "24 часа" тя. Сигнал в полицията обаче не подала.

Двамата непълнолетни младежи са задържани за 24 часа и предстои да им бъде повдигнато обвинение. Районният прокурор Петров обясни, че темата е чувствителна и не може да им бъдат съобщени имената. Засега ще бъдат подведени под отговорност за увреждане на чуждо имущество, но обвинението ще прецени дали да не ги привлече и за други деяния. Досега двамата тийнейджъри нямат регистрации за противообществени прояви, не са осъждани и с тях се е занимавала детска педагогическа стая. Учат в две различни учебни заведения. Районният прокурор ще прецени дали не следва и бащата на Боян да понесе отговорност, след като го е придружил за покупката на пистолета.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>