Борисов “надиграва” с 2 листи, доайенът Вежди май води. Къде?

24.02.2023 07:30 Павлета Давидова
Бойко Борисов ще води листите на ГЕРБ в Пловдив и столичния 25-ти МИР
Вежди Рашидов
Десислава Атанасова
През октомври Тома Биков водеше в 24-и МИР, Радомир Чолаков бе в челните позиции на Пловдив и София-област, а Костадин Ангелов бе първи в Търново.

Този път ще стана депутат, щом толкова ме искат. Ще стана, за да не могат да ни надиграят, както миналия път.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди преди седмица, че няма да се откаже от депутатския си мандат. Традиционно той повежда две от най-важните листи - в “лидерския” столичен 25-и МИР и в Пловдив, но в последните четири парламента декларира отказ пред ЦИК да седне на банките в парламента.

На 2 април Борисов ще “надиграва” опонентите, водейки любимите си софийска и пловдивска листа.

И втора знакова фигура се очаква пак да е депутат - Вежди Рашидов.

Трябваше само да открия заседанието на този парламент като най-възрастния, а станах председател. Самата дума “най-възрастният” ви подсказва, че вече ми е време малко и бохем да се върна да бъда. Като Хемингуей малко и аз

да изживея старостта по един красив начин, покрай някое море, мемоари да напиша,

изповяда се наскоро Рашидов. Затова се очакваше да не е в листите. Той се бе отдръпнал от активната политика, но след като партията на Слави през юли 2021 г. отне първото място на ГЕРБ под тепетата, а след това през ноември - и “Промяната”, скулпторът и бивш министър на културата се завърна на 3-а позиция в листата на Пловдив. Която в крайна сметка го изстреля до шеф на парламента, а избирането му на поста се оказа и единствената криза, която 48-ото събрание успя да реши.

Пловдив е от районите, получили още 1 мандат след последното преброяване, и вече ще излъчва 12 избраници. На последния вот през октомври ГЕРБ бе първа сила там и вкара 3-ма. След отказа на водача Борисов да бъде обявен за депутат първи от района влезе екологът Стефан Шилев, а след него - Вежди и юристът Радомир Чолаков, който пък оглави правната комисия.

Председателят на 48-ото НС обаче май все пак ще поведе листа. Едва ли ще е в София, където фенове лансираха преди време подобна възможност. По-скоро е вероятно Рашидов да замести в Пловдив област младата Десислава Трифонова.

При новото разпределение на мандатите за столицата

единствено в 25-и МИР няма увеличение,

но тук листата е по-дълга и ГЕРБ вкарва повече, така че е много вероятно Борисов да стане столичен депутат и да “пусне” повече партийци от Пловдив.

През октомври ГЕРБ взеха 4 от 14-те мандата в т.нар. лидерски район на София: Христо Гаджев, Анна Александрова, Лъчезар Иванов и Петър Николов.

Почти никакви корекции не се чакат при водачите на ГЕРБ, дадоха да се разбере от партията.

Единствена освен лидера Борисов две листи ще поведе шефката на парламентарната група Десислава Атанасова - в Русе и Разград. Досега тя влизаше от русенската, така депутат от разградската бе Гюнай Хюсмен. Бившият кмет на Исперих и областен управител, който загърби ДПС, през октомври бе отличник по преференции в областта с 2725 гласа личен вот.

Зам.-председателите на партията Даниел Митов и Томислав Дончев отново ще теглят листите във Варна и Габрово.

Първите позиции са запазени и за министрите

на ГЕРБ - Костадин Ангелов във Велико Търново, Николай Нанков в Ловеч, Деница Сачева в Добрич, Десислава Танева в Сливен, Росен Желязков в Благоевград, Петя Аврамова във Враца, Христо Терзийски в Кюстендил, Екатерина Захариева в Пазарджик, Делян Добрев в Хасково, Теменужка Петкова в Търговище и Красимир Вълчев в Шумен. Да си запазят водачество, се очаква и за Кирил Ананиев и Тома Биков.

Първи в Бургас вероятно пак ще е Жечо Станков, изключително активен по енергийните теми, а в Русе - Росица Кирова, която преди 2 г. Слави прогони от ИТН, защото се качи в джипката на Борисов. Той пък я взе в ГЕРБ и два пъти я излъчиха за зам.-шеф на парламента.

Водачът на коалиционния партньор СДС - Румен Христов, се очаква да запази първа позиция в софийския 23-и МИР. Ексшефът на МВР Младен Маринов не е спирал обиколките си в София - област, така че е естественото лице на кампанията в района.

Цвета Караянчева отново ще поведе битката на родното Кърджали, въпреки че миналата година не успя да вземе мандат.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>