След реставрация за 10 млн. лв. туристи ще стъпват по настилка на 2000 г. на Римския форум в Пловдив (Снимки)

23.02.2023 22:03 Радко Паунов
Така ще изглежда източната страна на форума след реставрацията.
Ще бъде оформен портик от колони с капители в коринтски стил.
Сградата на централна поща ще се превърне в екран.
Археологът Елена Кесякова
Форумът на Пловдив от южната страна.

Указателни табели и 3D мапинг ще ги пренасят през вековете

Древни колони, каменна настилка, търговски обекти на повече от 2000 г. и много зеленина. Така ще изглежда най-представителната част от Римския форум на Филипопол. Тя се простира на площ от над 8 дка от югоизточната страна на централната поща в Пловдив. Десетилетия останките бяха затулени в пясъци. Сега дойде ред на тяхната реставрация.

В последните години бяха разкрити и експонирани западната и северната част от форума. “С направата и на югоизточния сектор посетителите ще могат да видят как е изглеждал в действителност”, казва археологът Елена Кесякова, проучила обекта през 70-те години на миналия век и втори път през 2005 г.

Проектът, изготвен от инж. Петър Рафаилов, арх. Венета Петкова, арх. Койчо Пенчев, арх. Иван Стоянов, инж. Данаил Цолов, ландшафтния арх. Ивайло Мизов, инж. Венцислав Стоянов, както и от реставратора Аглика Икономова и археолозите Светла Петрова, доц. д-р Иво Топалилов и Елена Кесякова, беше представен в Пловдив публично. Той дава възможност

чрез изграждане на стълбища и рампи хората да слизат сред артефактите

и да вървят по античната настилка между колони в дорийски, коринтски и йонийски стил. Фасадата на съвременната поща пък ще послужи за екран. На него ще се прожектират картини, за да пренасят посетителите в Античността, когато на древната агора на Филипопол се е въртяла търговия, произнасяли са се политически речи, кипял е бурен обществен живот.

Проектът е готов и одобрен, търсят се обаче средства. Разчетите сочат, че са нужни над 10 млн. лв., тъй като реставрацията е скъпо начинание. Но да имаш античен площад, който съвпада със съвременния, е нещо, което не всеки град притежава, казват специалистите.

Представителен, внушителен и впечатляващ е бил античният площад на Филипопол. Най-ранният му строителен период е към началото на І I в. и съвпада с управлението на Октавиан Август и на тракийския цар Реметалк.

Представлявал е средище на политическия, икономическия, културния, обществен и религиозен живот в града. Включвал е комплекс от сгради, а общата му площ от 11 хектара го прави

най-големия античен форум по българските земи

Откритата му част – тази под небето, известна като арея, е с форма на правоъгълник. От четирите ѝ страни е била обградена с масивна носеща стена. От вътрешната ѝ страна са минавали отточни канали, изградени от пясъчни и сиенитни блокове. От източната, южната и западната страна са били разположени верижно магазините, а от северната – обществените сгради. От тях са разкрити Одеона и градската библиотека.

Търговските обекти са с еднакви размери, били са затворени откъм улицата, достъпът до тях е ставал посредством портик.

Във форума се е влизало през три монументални входа (пропилеи). В откритото му пространство са се извисявали статуи на императори, на техните съпруги и на видни личности със заслуги към града. Имало е и светилища на почитани божества. По времето на император Веспасиан (69 – 79 г.) към северната страна на форума е бил изграден храм, а до него е била издигната трибуната, откъдето политическите лидери и първенците са произнасяли своите речи.

Тук са се извършвали, така да се каже, бизнес сделки. Идвали са търговци не само от големия град, но и от околностите.

Първото сериозно преустройство

на площада е извършено при управлението на император Домициан (81-96 г.) Тогава се изграждат представителните входове – пропилеи, от източната, западната и южната част. По същото време се появяват от северната му страна и първите обществени сгради. С тях площадът се превръща не само в място за търговия, а и за обществено-политически, икономически и религиозен живот.

Следващото му преустройство е в началото на ІІ II в. по времето на император Траян. Тогава се подменят архитектурни елементи с мраморни в римско-коринтски стил. Комплексът търпи обновяване и след средата на ІІІ III в. , когато се повдигат подовите му нива. Променя се и архитектурно-художественото оформление. В средата на V в. градският площад на Филипопол престава да съществува.

Археологът Елена Кесякова: Моля се да доживея да го видя

Време е да заблести, но без бутафория, казва изследователката

- Г-жо Кесякова, като откривател и изследовател на Римския форум на Филипопол как гледате на проекта за неговата реставрация от южната и източната му страна?

- Това е най-мащабната част от древната агора, която трябва да бъде показана по най-добрия начин. Изготвеният проект е обнадеждаващ и се моля да доживея по-скоро да видя този паметник възстановен и експониран. Той е свидетелство, че на него в продължение на 4 столетия се е развивал икономически, обществен и политически живот в столицата на римската провинция Тракия.

- Кога започнаха разкопките ви?

- През 70-те години на миналия век. Тогава бях поразена от мащабите. Разкрихме двете централни улици - изток-запад и север-юг, които се пресичат под прав ъгъл. Те достигат до източните пропилеи, прекосяват форума и продължават в западна посока. Разкрихме редица от магазини, в които се е извършвала търговска дейност. През 80-те години беше извършена частична консервация. 

- С какво е ценен форумът на Филипопол?

- Говорим за един импозантен монументален паметник. Строителството се поставя по времето на Октавиан Август.

- През първия строителен период какво е направено?

- Най-напред се изгражда търговската част, върху която се съсредоточава животът на града. Тогава още няма обществени сгради. Те се появяват в края на I век и така форумът прераства в политически център.

Вторият строителен период е по времето на Домициан и Траян. Тогава изникват масивните и внушителни входове, наречени пропилеи, от източната, южната и западната част. Изгражда се нов носещ зид, върху който се издига колонада от кърджалийски туф. Той се заменя с мрамор по времето на император Хадриан през втората половина на II век. Последният строителен период започва след средата на III век, когато градът е унищожен при готското нашествие. 

- Какви препоръки имате към реставраторите?

- В първоначалния вид проектът предвиждаше гора от колони, а ние нямаме толкова намерени автентични. Не ми допада да се вдигат прекалено много изкуствени. Сега те са намалени и мисля, че стои много по-добре. Бутафория няма. Съществуващата централна поща ще бъде отделена от археологическите структури с пълзяща зеленина.

С експонирането на този сектор ще бъде завършен целият комплекс. Той е повече от 20 декара. Хората ще могат да видят в действителност как е изглеждал  този форум - един от най-големите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>