Тайна колко ще гласуват на машини, ако ЦИК не поправи онова си решение

22.02.2023 22:10 Павлета Давидова
Отрязъците от машините вече са бюлетини, а членовете на комисиите трябва да броят и тях. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

ГЕРБ даде заден двата вида бюлетини да влизат в една графа. 4-мата им в комисията променят мнозинството, но май ще се чака първо да каже съдът

Какво става, ако остане в сила решението на Централната избирателна комисия гласовете да се вписват в една обща графа на изборния протокол, независимо дали са подадени с хартиена бюлетина, или с машина?

Засега е ясно само, че ЦИК ще е с един говорител

по-малко - Цветозар Томов хвърли оставка, протестирайки срещу решението. То бе предложено от червения член на комисията Емил Войнов и мина с гласовете на БСП, ГЕРБ и ДПС плюс двама от ИТН.

Но замлъкването на Томов е колатерална щета, въпросът е какво реално влияние върху резултата от изборите може да окаже.

Експерти и партийци признават, че ще е тайна колко избиратели все пак са останали верни на машинния вот след връщането на хартиения.

Основният аргумент на “хартиената коалиция” бе, че хората се боят от машините и затова избирателната активност пада. Сега няма да е ясно колко са се върнали към урните заради хартията.

Освен това, ако гласовете не излизат, няма как да се свери кои от двата вида бюлетини са преброени грешно.

Има и още по-мрачни конспиративни сценарии. Като например разказания от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който сега пак ще е в листите на ДБ.

Според него гласовете от машините може направо да бъдат изхвърлени или писани като хартиени. “Например имаме 70 гласа на машина, подадени за партия Х. Обаче, когато се броят накуп заедно с подадените на хартия, се добавят 20 гласа за друга партия и тези 20 гласа се изваждат от машинния резултат. И след това трябва да се брои повторно, за да се установи това нещо”, описва той начин за манипулация на резултата.

Това са абсолютни дивотии,

всякакви разговори в обществото за технически подробности само рушат доверието в изборния процес, отсича проф. Михаил Константинов.

48 часа след заседанието на ЦИК обаче и ГЕРБ заговориха колко неудачно е решението, което междувременно бе дадено на съда от новите коалиции - “Левицата” и ПП-ДБ. Срокът за произнасяне на магистратите от ВАС е 3 дни - до петък.

Отбой по темата означава преразпределение на силите и възможност комисията да отмени общата графа. В понеделник я въведоха 11 от членовете на ЦИК - всички от квотата на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. 4-ма бяха против.

“Уважаваме всяко решение на независимия държавен орган, какъвто е ЦИК, но това не означава, че се съгласяваме с него”, заяви в сряда на свикан от ГЕРБ брифинг доскорошният зам.-председателят на последния парламент Росен Желязков. И призна -

записването в отделни колони ще отговори на въпроси, които вълнуват обществото

Основният наистина е съотношението на гласуващите с хартия и на машина. Въпроси, които имат значение за статистиката и за бъдещи управленски решения, добави Желязков.

Съпартиецът му Радомир Чолаков отбеляза, че ЦИК явно е търсела как да улесни попълването на протоколи, но все пак помоли комисията да преразгледа решението си. Но остана с резерви към роптаещите партии.

Теоретично е възможно ЦИК да не изчака решението на административния съд. Тогава преразглеждането трябва да се инициира от 4-мата изпратени от ГЕРБ в комисията. Засега подобно искане не е поставяно.

Излъчените от ГЕРБ и гласували “за” общата графа са Димитър Димитров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Красимир Ципов. Против решението бяха другата говорителка Росица Матева (“Изправи се! Мутри вън!”), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (ДБ) и председателката Камелия Нейкова (ИТН). Така общо с хората на ГЕРБ те

вече ще имат мнозинство

от 8 срещу 7 гласа.

Членовете на секционните комисии така или иначе ще броят поотделно хартиените бюлетини и отрязъците от машините, които с промените в Изборния кодекс вече също се наричат бюлетини. Тоест не би трябвало отделното записване на резултатите да ги затрудни въпреки тезата на ЦИК, че общата графа прави работата по-лесна. Липсата на две графи блокира възможността технически или други грешки при броенето да се засекат още в началото. Реално така отпада и възможността за контролно преброяване с данните от машините.

Авторът на предложението Емил Войнов се позовава на чл. 281 от Изборния кодекс, където според него точно е записано, че става въпрос за единични числа, а не поотделно. Представителят на БСП в комисията не за първи път е на топа на устата - негово бе и предложението за сложните протоколи при първото въвеждане на машините за вота през април 2021 г. Тогава от ГЕРБ

го обвиниха, че умишлено усложнява протокола

с цел да се увеличат техническите грешки, а през забавянето на резултатите да се стигне до хаос и политически спекулации за честността на вота. “Приехме протокол според всички изисквания на кодекса”, отвърна тогава Войнов. Всъщност само един член на комисията тогава е против.

Без сумиране на данните от хартиеното и машинното гласуване протоколът няма да е пълен, гласеше позицията на ЦИК преди 2 години - точно обратното на внесеното от Войнов и прието от мнозинството сега.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>