Една мечта на пловдивските педиатри се сбъдва - строят детска клиника за 42 млн. лева (Снимки)

22.02.2023 12:44 Румен Златански
Направиха първата копка на нова детска клиника в Пловдив. Тя ще е на 7 етажа със 115 легла. Снимка: Авторът
Така ще изглежда новата сграда на Клиниката по педиатрия.
Бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова, Даниела Дариткова и ексздравният министър проф. Костадин Ангелов, както и кметът на район "Западен" Димитър Колев бяха на първата копка.
Митрополит Николай отслужи молебен за успех на начинанието.
Терапевтичното куче Мон заедно със своята стопанка Велислава Костадинова бяха на церемонията. Кучето помага на тежко болни деца.
Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова.
Проф. Иван Иванов беше щастлив, че мечтата му се сбъдва.

- Митрополит Николай първи дарил 20 000 лева

- Бившите депутатки Менда Стоянова и Даниела Дариткова помогнали за финансирането

Днес е велик ден за всеки педиатър. На път сме да сбъднем една наша голяма мечта. Да лекуваме децата при най-добри условия.

Тези думи произнесе началникът на детската клиника в Пловдив проф. Иван Иванов при старта на строителството на новото лечебно заведение. То ще се изгради до самите Хирургии на "Пещерско шосе", а първата копка направиха зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, директорът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов, строителят на обекта Никола Тиков, зам.-кметът на града Анести Тимчев и самият проф. Иванов.

Митрополит Николай благослови начинанието в присъствието на началника на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров,  областният управител Ангел Стоев, бившите депутати Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов,  както и бизнесмена Георги Гергов.

"Днешният ден ще остане в историята. Една крехка мечта ще стане реалност. След повече от 40 г. в тази болница ще се постави началото на нов корпус за най-милото, децата, не само от нашия регион", заяви шефът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Джамбазов. Той припомни как с проф. Иванов са стигнали до решението, че е най-добре да се изгради нова сграда за клиника, а не да се ремонтира старата, която е на бул. "Васил Априлов". 

"Най-доброто за нашите деца“. Специални благодарности на митрополит Николай, който първи откликна и дари 20 000 лева. Последваха и други - г-н Георги Гергов, който в най-трудното време помогна да направим лабораторията за COVID", каза проф. Джамбазов.  Благодари и на бившите депутатки от ГЕРБ Менда Стоянова и Даниела Дариткова и на ексздравния министър проф. Костадин Ангелов,  че съдействали за финансирането на проекта.

За изграждането на новата клиника са осигурени 42 милиона лева. В нея ще бъдат 115 легла за малки пациенти. Очаква се да бъде завършена до 36 месеца. Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв. м. Ще бъде на седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. 

Ще има възможност тежко болни деца от други региони  да бъдат транспортирани с хеликоптер. Това ще стане с реализацията на  следващия голям проект на УМБАЛ "Свети Георги"- изграждането на многоетажен паркинг с площадка за вертолети. За него ще се кандидатства с кредит в размер на 25 млн. лева.


Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>