Христанов - героят за “златната лаборатория”, прави нова партия, ядосан на политиците, че делят българите на “добри” и “лоши”

21.02.2023 07:00 Румяна Денчева
Иван Христанов

Той няма да говори срещу своите, но ще прави нова партия. Иска да демонстрира аристократизъм и да покаже на политиците, че нямат право да делят българите на “добри” и “лоши”.

Едно от знаковите лица на “Продължаваме промяната” - Иван Христанов, напусна и  обмисля нов политически проект.

 Целта - да върне нормалния разговор в политиката.

Кой е той? На 48 години,  роден и израснал в Плевен. Депутат от в два парламента от родния си край. През декември 2021 г. бе назначен за заместник-министър на земеделието. В неговия мандат COVID-19 помощите за българските земеделци бяха удвоени - от 72 на 144 милиона лева, парите по Програмата за развитие на селските райони 2023-2027 се увеличиха от 1,65 милиарда на 3,51 милиарда евро. Той опита да премахне лобизма в разпределението на субсидиите чрез проверки. Той и екипът му опитаха да спрат  злоупотребите с държавни и европейски пари. Бе сред тези, които огласиха схемите с инсинераторите и ваксините за животни.

Името му обаче стана емблема на битката на държавата срещу частния монопол на ГКПП “Капитан Андреево”

на фирма “Евролаб”, която контролираше фитосанитарния контрол по границата.

Проверка на пункта, който е външна граница на ЕС, показа липса на реален контрол, отсъствие на камери и записи.

“Получих предостатъчно потвърждения, че на хора, които са се опитвали да се борят със задкулисието там, са им палени жилищата и автомобилите, заплашвани са”, заяви Христанов. И малко по-късно сам се оказа под охрана.

Плевенчанинът, завършил СПТУ по строителна механизация, а след казармата се дипломира като магистър по икономика в УНСС със специалност “Аграрна икономика”. Успоредно изучава и “Счетоводство и контрол”.

Започва работа в българското представителство на голяма международна счетоводна компания, а по-късно поема финансите на консервен комбинат “Сторко” Плевен.

През 2001 г. основава с приятели компания, която за 6 години достига над 2800 служители, а през 2007 г. е продадена на водеща европейска банка с рекордна оценка на активите.

В годините след това е партньор в два инвестиционни фонда, които чрез финансиране и експерти, подпомагат български компании.

В личен план неговата слабост са семейството и децата. С половинката си имат две момичета и момче.  Запален планинар и ултрамаратонец. Опитвал е да подобри рекорда за скоростно преминаване на Ком-Емине и е доброволец при състезания по планински ултрамаратони.  Печелил едни от най-тежките състезания като “Персенк Ултра 140” и Spring360. Книгоман. Запален фотограф. 

Днес обаче е запален да върне нормалността в политиката.

“Спомнете си поредицата от закани за арести Бойко Борисов се заканваше да вкара в затвора Доган, Кирил и Асен - Борисов, преди това Костов каза, че ще вкарва комунистите в затвора“ и т.н. Този начин на говорене отказва хората да гласуват, сподели пред “24 часа”. Убеден е, че

арогантното и самоцелно говорене изпраща политиците далеч от това, което вълнува българите

“Те не виждат нищо положително в политическия живот, виждат само караници, не могат да извлекат полза и смисъл”, казва той. Христанов обаче е категоричен, че няма да каже нито дума срещу бившите си съпартийци, защото е убеден, че трябва да демонстрира нормалността в политиката. Признава, че има различия с лидерите на доскорошната си партия, но предпочита това да остане личен разговор.

“От мен няма да чуете - той мен не ме обича, а аз съм фантастичен, аз съм недооценен - зарича се Христанов. - Това го  направи Цветан Цветанов, направи го Лютви Местан, направи го Румен Петков, направи го Георги Първанов.  Най-накрая трябва да излезе един човек и каже: Имам си моите различия, които са принципни, затова си тръгнах един час след напускането на парламента, когато нямаше коалиции, нямаше листи, нямаше нищо. Това е моето различие с Александър Дунчев, който прилича на разсърдено дете.”

Започва своята революция. Но засега отказва да уточни как точно ще постигне тази своя цел. Само загатва, че в центъра на проекта му ще бъдат интересите на българския бизнес.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>