В Гърция поне по 2 години в затвора на превозен мигрант, а тук - условна и пак убиват

20.02.2023 17:40 Ваня Драганова
Масуд Абдо (в средата) договори условна присъда. СНИМКА: РУМЕН ЗЛАТАНСКИ

Едно и също престъпление, но огромни разлики в присъдите. У нас каналджиите масово се разминават с условни наказания, докато в Гърция получават поне по 2 години на превозен мигрант. Това показва съдебната практика в южната ни съседка. Темата отново стана особено актуална, след като на 17 февруари край софийското с. Локорско бяха открити мъртви 18 мигранти, скрити в тайници. А организатор на канала се оказа човек, който вече е бил съден за трафик.

Баща и син от Съединение например излежават присъди от по 62 г. в Гърция за трафик на хора. 53-годишният бизнесмен Христо Кабашки и синът му Стоян, който е на 32 г., бяха осъдени като участници в престъпна група за нелегален превоз на 28 мигранти. Той станал от юни до 7 август 2019 г. Двамата осигурявали автомобилите.  Задържани са у нас и екстрадирани. Наказанията са по 2 години затвор на мигрант, или общо по 56 за всеки от двамата, и по още 6 години за участието в организирана престъпна група. Кабашки са осъдени за “обикновено съучастие в деянията за незаконно превозване на граждани от трети страни”, затова и наказанията им са по 2 години на бежанец.

В южната ни съседка обаче има и по-строги санкции. В европейската заповед за ареста на Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово е записано, че е обвинен в трафик също на 28 мигранти, но по член от гръцкия НК, който предвижда 8 години затвор на бежанец. Така Машора го грозят общо 224 години затвор в Гърция. Пловдивският окръжен съд отказа да го екстрадира, защото мигрантите са засечени край град Драма в кемпер, който Машора продал месеци преди престъплението, но талонът на колата не бил сменен от новите собственици. Делото срещу Тошко Тодоров по същество е насрочено за май т.г. в южната ни съседка.

В България присъдите са доста по-леки. Като много от тях са произнесени в Пловдив, защото магистрала “Тракия” и Подбалканският път са редовно използвани от трафикантите трасета. Наказанията масово са условни.

За трафик на хора вътре в страната се предвижда затвор от една до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лв. Но ако човекът не е осъждан, се споразумява с прокуратурата и договаря условна присъда, която след това съдилищата одобряват.

Последният пример е решение на районния съд в Карлово от 17 февруари за превозването на 55-има афганистанци, спипани край с. Кърнаре около 3,30 ч на 3 август 2022 г. Чужденците били в камион “Ивеко”. 40-годишният шофьор бил и дрогиран с кокаин, носел и малко количество от дрогата. Имал двама помагачи – мъж и жена, които го ескортирали с леки коли. Тримата признават вината си и договарят условни присъди с прокуратурата.

Най-тежко е наказанието на водача на товарния автомобил, защото неговите престъпления са 3 - трафик на мигранти, шофиране след употреба на дрога и държане на кокаин. Той е получил 1 година и 2 месеца условно с изпитателен срок от 3 години, глоба от 5000 лв. и лишаване от книжка за 1 година и 2 месеца. Помагачите му се разминават с по 1 година условно и същите глоби. Поръчителят на канала е “неустановено по делото лице”.

С условна присъда се размина дори сириецът Масуд Абдо, сочен като част от организаторите на канала, при един от чиито курсове се стигна до преследване и двама полицаи загинаха в Бургас.

В края на септември м. г.  Масуд Абдо и съучастниците му Младен Димитров, Пенка и Йордан Червенкови бяха задържани в Пловдив по обвинение, че са подпомогнали 20 чужденци от Сирия, Афганистан и Мароко да преминат незаконно през страната. Сред тях е имало две деца - на 3 и 14 години.

Те признаха вината си и Масуд Абдо се споразумя за условна присъда от 11 месеца с изпитателен срок от 3 години, както и глоба от 2500 лв. Пенка Червенкова получи 8 месеца условно със същия изпитателен срок. Съпругът ѝ Йордан и Младен Димитров бяха осъдени на затвор, но само за по 3 месеца. Когато споразумението беше одобрено от районния съд в Пловдив, прокурорът по делото Димитър Пехливанов подчерта, че присъдата на Абдо е само за трафика на хора, а разследването дали наистина той е наел автобуса, който блъсна патрулка в морския град и уби Йордан Илиев и Атанас Градев, продължава.

Атина ни даде осъден на 20 г., ще го пуснем след година

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Български шофьор на камион с мигранти бе осъден на 20 г. затвор в Гърция. Той е арестуван и излежавал присъда в гръцки затвор, но е прехвърлен в България. Поискал е присъдата му да бъде приравнена по нашето законодателство, според което максималната присъда е 6 г.

Столичанинът С. И. бил хванат със свой съучастник на 5 юли 2018 г. Той взел близо до турската граница в камион 26 души, които нямали право да влизат на гръцка територия, за да ги закара в Атина. В съдебното решение на гръцките власти е посочено, че превозът е извършен по начин, който застрашава човешкия живот, тъй като е поставил мигрантите в специално проектирана крипта в задната част на камиона под палети.

Магистратите от Софийския градски съд приравнили присъдата му и я редуцирали към максимума по нашето законодателство от 6 г.

Досега столичанинът е излежал около 5 г. в гръцки затвор, след това е преместен в България и се очаква скоро да излезе на свобода.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>