Историк убеден, че Левски е погребан в центъра на София – днес това е паркомясто, но ще има и паметна плоча

18.02.2023 09:50 Весела Бачева
Паметника на Георги Бенковски край Министерството на земеделието.
Мястото, на което ще бъде поставен паметния знак на Левски.

Николай Иванов проследява пътя на костите, открити през 1937 г.

“Тук през 1873 г. е погребан Васил Левски”. Тези думи са изписани върху паметен знак, който ще бъде поставен днес на столичната улица “Даме Груев” №6. Историци смятат, че на това място все още стоят костици от тялото на Апостола на свободата. На откриването ще е и наследникът на Христо Ботев - Боян Ботьов.

Всъщност версиите за това къде е било положен Левски след обесването му през февруари 1873 г. са няколко. Според едни е бил погребан в църквата “Св. Николай Чудотворец Мирликийски” - срещу Софийската митрополия. Според други мястото е църквата “Св. Петка Самарджийска” - тази теза застъпва и писателят Николай Хайтов. Трети твърдят, че тялото на Апостола е в родния му град Карлово или в Сопот. Историкът Николай Иванов смята, че Левски е погребан в старите софийски гробища, близо до днешното Министерство на земеделието.

Ето версията на Николай Иванов:

Архиви на Националния военноисторически музей в София разкриват, че според съвременици Левски е бил погребан от двама свещеници в християнското гробище, в близост до параклис. Това потвърждава и очевидецът полк. Стоян Маринов, който допълва, че на същото място са били положени и телата на обесени въстаници от Априлското въстание през лятото на 1876 г.

Гробът на Левски е посочен и на карта на гробищата, изготвена от германеца Йосиф Обербауер през 1894 г. Той е бил инженер и художник, който е участвал в изготвянето на общ градоустройствен план по това време.

През август 1937 г. започва ремонт на канализацията в района. Оказва се, че една от тръбите минава съвсем близо до параклиса, и докато работниците копаят, закачат и предполагаемия гроб на Левски. Излизат кости, за които се смятат, че са тялото на Левски и главата на Георги Бенковски. Че главата на Бенковски е погребана при Левски пише и Захарий Стоянов. Затова и днес в близката градинка има и малък паметник на Георги Бенковски.

Дотогава и свещениците, които обслужват това гробище, знаят къде е гробът на Левски,

прекадяват по време на Задушница,

разказва Иванов.

Преди това с годините районът се е оформял като предпочитано място за живеене. Настанявали се хора от елита, районни съдии и през 1885 г. гробището се преместило в Орландовци и канили близките на погребаните там да ги преместят. Не било обаче преместено тялото на Левски, въпреки че сестра му Яна е ходила на място и опитвала да разбере къде лежи брат ѝ.

Яна е била много близко до намирането му, защото заради 100-годишнината започва едно ускорено търсене на гроба на Апостола. Но не го е намерила, твърди историкът. Според него обаче хората, живеещи наоколо, са изпитвали безпокойство, че гробът може да бъде намерен в някой от дворовете. Това описва и Александър Запрянов от Отделението за военни музеи, паметници и гробове в писмо до началника си полк. Петър Куюмджиев. В него той пише, че “има среди, които нямат никакъв интерес гробът на Апостола да бъде намерен в тази част на града”.

Самият Запрянов стриктно следи работата по канализацията в района на параклиса. Той дори прави скица на разкопките, но и споделя, че не е пристигнал специалист от Археологическия музей, въпреки че шефът на музея Васил Миков се е подписал, че ще изпрати. Освен гроба с двата черепа са намерени и още 28 трупа, а на мястото пристигат лекари от близката болница.

Медиците правят първото и единствено обследване на скелета и двата черепа и казват, че това е човек до 40 г. Тогава Запрянов вече е бил сигурен, че е намерил гроба на Левски, обяснява Иванов.

Костите са занесени на ул. “Владайска”, където е Отделението за военни музеи, паметници и гробове, защото там е създадена специална комисия, която издирва гроба на Апостола.

Нейното заседанието е било на 9 август 1937 г. Доказателство е протокол, който историкът е намерил в архивите на Националния военноисторически музей.

През 1938 г. полковник Куюмджиев предава останките на катедрата по анатомия. При приемането им се подписва санитар и ги оставя в мазето на института. Подписът му по-късно припознава и неговият син - д-р Малинов, който е работил като асистент във факултета. Никой след това не е обследвал човешките останки, тъй като на лекарите не им е било обещано заплащане за работата. След избухването на Втората световна война доц. Балан е бил изпратен като шеф на рентгеново отделение в армията при началото на войната, а темата е потулена. По-късно се твърди, че скелетът и черепите са били унищожени при бомбардировките на София.

Когато завършва войната, бомба е ударила е малко от стените на “Св. Александър Невски” и разрушила изложбената зала на Художествения факултет, но не е падала в катедрата по анатомия. А после се измъкват с това, че уж са унищожени при бомбардировката. А там бомба не е падала, обяснява историкът.

През 1946-1947 Анатомическият факултет се мести в новата си сграда на ул. “Пенчо Славейков”.

Д-р Малинов, син на този, който ги е приел, ми каза, че подозира, че при пренасянето на факултета

костите на въстаниците и на Левски също са занесени на Софийските гробища

и са погребани там, посочи Николай Иванов.

Историкът смята, че е възможно някои кости от тялото на Апостола все още да се намират под “Даме Груев” №6.

Днес на мястото, под което се предполага, че е бил погребан Левски, има тротоар и паркоместа. Историкът инициира поставянето на малък паметник на мястото, на което е почивал Апостола.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>