Мартин Макариев: София Ласкин премина тежък кастинг за ролята си в "Игра на доверие"

16.02.2023 03:00
Мартин Макариев
Актьорите по време на медийната прожекция на "Игра на доверие"

Филмът е създаден по реални събития от живота на Яна Маринова и нейната майка

София Ласкин премина тежък кастинг за ролята, защото явно в България има много талантливи деца, но те се крият някъде под камъните. Мисля, че беше най-добрата и просто попадна на правилното място в правилното време. С нея се работи много лесно, детето е страхотно, каза Мартин Макариев по време на медийната прожекция на "Игра на доверие". Той е и режисьор на продукцията.

Във филма София играе Яна Маринова като малка, а самата Маринова влиза в ролята на майка си Даниела.

Видяхте, че София изяде редица шамари във филма. Много неща обаче не са показани там. Срязахме ги, защото сметнахме, че станаха твърде остри и насилието е много. Филмът стана около 15 минути по-къс, което е предимно 15 минути насилие по-малко. София изяде много бой, но издържа стоически и се справи страхотно, допълни Макариев.

На прожекцията присъстваха и част от актьорите, сред които Луиза Григорова Макариев, Владимир Зомбори, Александър Димов и Пламен Манасиев.

Това, че не си получил юмрук в главата, не означава, че не си понесъл огромно психическо насилие. Мен никой не ме е бил като дете. Обаче да си свидетел на това, че майка ти и баща ти не са пример за двама души, които се обичат, всичко е хармония, и отгоре понита танцуват и сърчица хвърчат напред-назад, те обърква. След това самият ти не знаеш как да се държиш с жените. Имал съм този проблем, каза Владимир Зомбори.

Актьорът сподели, че той също е бил свидетел на домашно насилие. Между родителите му царяло силно неразбирателство. И макар физическо посегателство да не е имало, те все пак вземат решението да се разделят.

"Слава Богу, че се разделиха, защото те бяха в някакъв вихър на своята младост. Имаха благоразумието да си прекратят взаимоотношенията", допълва той.

Така е в продължение на 12 години, до момента, в който Зомбори е студент във втори курс в НАТФИЗ, а майка му и баща му отново се събират. Актьорът намира за правилно, че двамата не се насилват да стоят заедно само заради него. "Хората остават много често заедно заради детето. Да има то двама родители, това нещо е пълна глупост. Детето страда невероятно много, когато е свидетел на такива сцени. Това го казвам от личен опит. Детето не е причина двама души да останат заедно. Това е много пагубно", коментира още Зомбори.

И все пак втория шанс, който майка му и баща му си дават, го прави наистина щастлив, а и оставяло добър послевкус от цялата тази история.

Относно посланието на филма режисьорът Мартин Макариев отговаря така: "Много често казвам, че киното под една форма е забавление, а не задължение. Аз поне не искам да размахвам пръст и да казвам кое е правилно и кое не е. Всички на планетата знаем, че насилието, каквото и да е то, няма как да е правилно. Така че посланието тук е, че жертвите на насилие - жени или мъже, жени в повечето случаи, трябва да се борят със зъби и нокти, за да излязат от тази история."

В продължение на една година екипът прави проучване по темата и работи с две агенции за жертви на домашно насилие, според което повечето жени се връщат при насилника си до 7 пъти. А в някои държави на 7-я път се стига дори до фатален край, коментира Макариев.

Срещнахме се с редица жени, които дори и да са излезли от този омагьосан кръг, белезите са останали толкова дълбоки, и 20 години по-късно не могат да се оправят. Ако не им дадем кураж и глас, и да покажем, че знаем за това, и че то трябва да спре, и че ще надигнем глас, когато трябва, не виждам какво може да им дадем, обяснява още режисьорът.

Представителите на фондация "Пулс", която се занимава с пострадали от насилие в Перник, също присъстваха на прожекцията на "Игра на доверие". Актьорите изявиха желание за съвместна работа с организацията като например да се срещнат с жертвите на насилие, както и да "обменят дума въобще за живота".

Премиерата на "Игра на доверие" е на 17 февруари и се очаква да тръгне по кината в цялата страна.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>