Затварят през лятото за 4 месеца Бетонния мост в Пловдив за рехабилитация, няма да го бутат

13.02.2023 13:35 Румен Златански
Министърът на транспорта Христо Алексиев се срещна с кмета на Пловдив Здравко Димитров и областния управител Ангел Стоев, за да обсъдят големите проекти.

Осигуриха 200 млн. лв. за вдигането на жп линията на бул. "Копривщица"

Бетонният мост в Пловдив ще бъде затворен през лятото за рехабилитация. Това съобщи министърът на транспорта Христо Алексиев. Той участва в дискусията на областната ,права около реализацията на транспортните проекти в града. Там беше и кметът на Пловдив Здравко Димитров.
"Избрано е обновлението на моста да бъде през лятото, тъй като тогава трафикът в Пловдив е по-малък. Той няма да се бута", обясни министърът. Дейностите около него ще продължат около 4 месеца. Така съоръжението ще отговаря на съвременните изисквания и под него ще минават без проблеми високоскоростни влакове.

Христо Алексиев каза, че са осигурени и 200 милиона лева за повдигането на жп линията край бул. "Копривщица". Средствата са по новата оперативна програма "Транспорт". Проектът  е втори етап от жп възел "Пловдив". За него ще бъде необходимо съфинансиране от държавата между 20% и 40%. До края на годината може да бъде избран изпълнител.

Предвижда се изграждане на двойна жп линия и повдигането й с 15 метра, нов мост за влаковете и премахването на прелезите.

 Община Пловдив ще трябва да изгради пътната инфраструктура, а също и да облагороди околните пространства.

Христо Алексиев добави, че до средата на 2024 година ще приключи изграждането на пробива под Централна гара, както и модернизацията на жп възела. Двата проекта ще струват общо 600-700 млн. лева.

„Правилното планиране на транспортната инфраструктура е от ключово значение. С увеличаване на населението и инвестициите в Пловдив се увеличават и проблемите. Всеки ден на хората им се налага да пътуват два часа до работа и обратно. Този проблем може да бъде решен с градската железница като вътрешноградски транспорт, така и като довеждащ транспорт", каза транспортният министър. Той се надява  Пловдив да бъде първият град в България, който ще развие железницата като вътрешен градски транспорт. Изграждането на интермодалния терминал в града е един от примерите за ползите от железопътния транспорт. Терминалът вече генерира 4 пъти повече трафик от прогнозирания в началото. През миналата година в интермодалния терминал, на влакове са качени 50 000 камиона, което води до намаляване на замърсяването, облекчаване на трафика и съхраняване на пътната инфраструктура.  До един месец, заедно с местната власт, трябва да бъдат определени местата на допълнителните жп спирки, които ще осигурят обслужването на пътникопотока и свързаност с индустриалните зони.
Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев заяви, че по време на срещата е договорено да бъде сформирана работна група, с участието на представители от държавните структури и местните власти. Основната задача на експертите е да координират действията на ангажираните държавни структури, така че всички процеси по реализирането на градската железница да се случват по-бързо.
„В момента се подготвя документацията за избор на проектант за участъка от жп гара Пловдив до жп гара Филипово и избор на проектант и строител за участъците от жп гара Филипово до жп гара Скутаре. Дейностите са в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Проектът е на стойност 198 млн. лв. и е предвиден за изпълнение по приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“ на Програмата“, заяви Христо Алексиев. Той посочи още, че модернизацията на тази железопътна отсечка ще позволи движение на влаковете с до 160 км/ч. Проектът включва построяването на нови железопътни мостове в междугарията и над река Марица. Ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „6-ти септември“. Предвидено е и внедряване на ERTMS система за сигнализация и телекомуникации, което ще повиши безопасността на превозите и ще даде по-високо качество на услугите.
„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на проекта за връзка между жп гара Крумово и летище Пловдив. Този проект е на стойност 44 млн. лв. и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., като предвидената скорост на влаковете по този участък е 80 км/ч.“, каза още вицепремиерът Христо Алексиев, като изтъкна че жп връзката с летище Пловдив е от съществено значение за развитието на аерогарата и региона.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>