В БСП ще изключват и по вайбър, изхвърлени пък съдят “Позитано” (Обзор)

12.02.2023 22:00 Павлета Давидова
Корнелия Нинова се поздравява с делегати на конгреса.

В БСП вече ще изключват и по вайбър. С това изречение къде на шега, къде сериозно делегат обобщи конгреса, който се проведе в събота в зала 3 на НДК.

А повод за тази констатация дадоха както действията на ръководството - изключването на 14 души в последните минути на форума, така и подготвяните промени в устава, макар те да са само концепция и тепърва ще се обсъждат.

С тях се разрешава участие в заседания на партийните органи по интернет - чрез социални мрежи и канали като вайбър, уотсап и телеграм. А общинските, районните и градските съвети, както и на пленума, вече ще могат да обсъждат и решават партийния статус на техни членове, ако са нарушили устава или партийната дисциплина. Досега право да изключват имаха само основните организации. Разширяват се и основанията за изключване - такова

грози вече и социалисти, приели постове без разрешение

от “Позитано”, като служебните министри Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева.

А знак, че няма да търпи неудобните, даде ръководството и на самия конгрес. По предложение на Таско Ерменков делегатите изключиха повторно от БСП Кирил Добрев. През декември 2021 г. той бе изключен с решение на подпис от Националния съвет, но съдът го възстанови.

Освен Добрев в събота без партийни книжки останаха още 13 души - евродепутатът Петър Витанов, Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, бившият шеф на младежкото БСП Николай Бериевски, ексдепутатите Валери Жаблянов и Петя Михалевска, бившата зам.-министърка на образованието Ваня Добрева и млади социалисти. Всички те искаха оставката на Корнелия Нинова, заради което Ерменков ги обвини в опит за атентат, за да не се яви БСП на изборите.

В неделя Петър Витанов обяви, че подготвят съдебен иск за “бутафорното изключване”, и определи мотивите за него като абсурдни.

Официално 14-те бяха обвинени в нарушаване на устава и че с поведението си не пазят доброто име на партията. А поводът бе скандал в началото на конгреса, когато Витанов се качи на трибуната, без да му е дадена думата, защото искаше да обяви, че има събрани над 200 подписа с искане за констатация на оставката на лидерката.

След това около 200 делегати напуснаха залата, когато Нинова започна да чете политическия си доклад. Те се събраха отвън с викове “Оставка”, след това викаха и вътре, но тя остана невъзмутима. И обясни, че проблемите започнали след въведената от нея реформа за мандатността и прекия избор за председател. “Третият проблем е заради това, че освободихме партията от олигарсите и от икономическите интереси, които бяха пуснали пипала.

Тези хора ви използваха, за да натрупат лично богатство”,

каза още Нинова. “Иронията е, че днес точно те, които години наред се хранеха от правителството на ГЕРБ и режима на Борисов, днес най-високо викат БСП ще се коалира с ГЕРБ и това вече е договорено”, допълни тя.

БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и моля да се спрат всякакви спекулации по този въпрос, отсече Нинова. Бъдещи съюзи ще се правят само след вътрешнопартиен референдум. “Целта ни е да участваме в бъдещо управление, но не като самоцел за постове и пари, а за да може нашата политика да послужи на хората”, обясни тя.

Соцлидерката обяви, че персонални битки с Румен Радев и Илияна Йотова няма, но има “дълбоки принципни политически идеологически различия”.

Нинова се зарече да продължи да се бори срещу Истанбулската конвенция, а конгресът реши да се организира национален референдум “за” или “против” джендър идеологията в училищата. Нинова пък разреши на своите да участват в подписката на “Възраждане” срещу еврото.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>