Партиите замълчаха, попитани от Йотова за възможни коалиции

08.02.2023 21:30
Бойко Борисов се отзова на лидерската среща, инициирана от Корнелия Нинова

Засега предпочитат да повтарят с кого не биха се събрали, вместо да очертаят евентуално управление

Партиите замълчаха, след като защо не посочат преди изборите с кого биха се коалирали за управление след 2 април.

“22 месеца страната ни е в политическа криза. След избори не могат да се сформират мнозинства, които да излъчат редовно правителство. Необяснимо е защо всяка политическа сила се страхува да каже преди изборите с кого иска и може да управлява”, попита Йотова. Според нея не е трудно следизборните консултации да се проведат преди вота - ясно, конкретно, прозрачно. 

Въпреки че отказват коментар, все пак всички формации си оставят вратичка за диалог, макар засега само в неофициални разговори. И яснотата е по-скоро на нивото кой с кого не би могъл да работи.

“Реакцията в ГЕРБ за възможен съюз с БСП за управление е изключително остра. Те са наши противници”, обяви още в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И така отряза възможността за такъв съюз, след като при разговори с Корнелия Нинова преди третия мандат ѝ обеща да говори със съпартийците си да падне ветото за съюз с червените.

Извън тези заявки на Борисов ГЕРБ посрещнаха с мълчание идеята на Йотова. От партията изтъкнаха, че не са пропускали разговор за съставяне на правителство и дори първи направиха стъпка назад, предлагайки експертен кабинет, оглавяван от проф. Николай Габровски. Засега обаче ГЕРБ разчитат на изборна победа на 2 април, а разговорите за коалиция ще останат след това.

Желаният партньор от ГЕРБ е “Демократична България”, които обаче не виждат твърда подкрепа за исканата от тях съдебна реформа. Затова единственият им сигурен съюзник остава “Продължаваме промяната”. Трябва първо да се сключи предизборния съюз и тогава да се търсят още партньори, обясни зам.-шефът на ДСБ Йордан Иванов. А дори за тази коалиция споровете между партиите продължават.

От “Продължаваме промяната” пък подминаха с мълчание въпроса на “24 часа” дали ще очертаят възможните си партньори за бъдещо правителство.

БСП също запази мълчание, въпреки че при връчването на третия мандат бе определена от президента като най-диалогичната партия. Левицата има решение на конгреса, което забранява коалиция с ГЕРБ и ДПС и не е ясно дали то ще бъде ревизирано на заседанието в събота.

Коментар отказаха и от ДПС, но лидерът Мустафа Карадайъ редовно призовава за диалог между партиите и се включва в различни преговорни формати. Лично той се яви и на срещата на БСП за третия мандат в миналото Народно събрание.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>