Десетки хиляди ще прекарат поредна мразовита нощ на открито в Турция

08.02.2023 20:21
Трагедията от земетресението в Турция

Десетки хиляди хора ще прекарат поредна нощ на открито в тежко пострадалия от земетресенията турски град Нурдагъ, окръг Газиантеп, Южна Турция.

Градът с население 40 хиляди души се намира само на 20 километра от град Пазарджък - епицентъра на унищожителните трусове от понеделник с магнитуди до 7,7.

Жителите на града, включително семейства с малки деца, както и възрастни хора, ще прекарат нощта в палатки, в колите си или под небето, увити само с одеяла, в студената февруарска нощ.

От Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) са организирали няколко палаткови лагери.

На много места в опустошения град хората са си запалили огън, за да се топлят. Местните власти снабдяват бедстващите хора с дърва за огрев, но мнозина палят и автомобилни гуми. Екипи на Червения полумесец раздават вода, сандвичи и супа. Водоснабдяването е прекъснато.

Ситуацията в Нурдагъ е изключително тежка. Повечето сгради в града са рухнали при трусовете. Зданията, които не са се срутили, са с огромни пукнатини и също се очаква да рухнат.

Цял ден спасителни екипи провеждат операции за издирването за оцелели хора. Засега няма информация за открити живи хора днес. Екипите днес извадиха телата на много загинали при земетресението.

Доброволец, помагащ в спасителните акции, каза пред БТА, че вчера са били спасени седем-осем души. Друг доброволец, загубил свой близък, каза, че жертвите вероятно ще са около 3000 души.

През цялото денонощие в града се движат много линейки, вой на сирени на линейки се чува почти през цялото време. В града се виждат и много катафалки.

Тежка техника разчиства отломките от срутените сгради, заради което постоянно има пелена от дим и прах.

С настъпването на нощта и падането на температурите под нулата още повече намаляват надеждите за откриване на оцелели хора.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи по-рано днес, че броят на загиналите при опустошителните земетресения в Южна Турция е достигнал 9057 души, а над 52 000 души

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>