4-ма задържани за счупената витрина на македонския клуб в Благоевград (Обзор)

07.02.2023 22:09 Антоанета Маскръчка
Счупената витрина на македонския клуб в Благоевград
Пребитият Християн Пендиков, когото лекуват във ВМА.

Настаняват Пендиков в жилище на Външно, дават му и дневни

Двама мъже и две жени са задържани във вторник за счупената витрина на македонския културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград.

Извършителите на хулиганската проява са от града, на около 40 г. По неофициална информация това са две приятелски семейства.

Те са направили пълни самопризнания. Обяснили, че се ядосали от действията на македонските власти, които на 4 февруари не допуснаха българите да почетат паметта на Гоце Делчев. Витрината на клуба бе счупена същия ден около 21,40 ч. По стъклото са хвърлени тухла и два камъка, а по това време в частното помещение, което е на партера на жилищна сграда, не е имало никого.

По случая бе образувано досъдебно производство и 60 часа по-късно полицията разкри извършителите. В района на улицата е имало камери и вероятно по техните записи е станало ясно кои са хвърлили камъните.  

Това стана след напрежението около честването на 151 г. от рождението на Гоце Делчев. Същия ден македонските власти не допуснаха десетки българи да влязат в РС Македония, за да положат цветя на гроба на войводата. Държаха повече от 5 часа 200 души на ГКПП Деве баир с обяснението, че при токов удар се е сринала компютърната система. Накрая десетки наши получиха забрана за влизане, а трима бяха осъдени по бързата процедура на по 300 евро глоба и забрана да влизат за 3 г. в Северна Македония.

В същия ден българските власти не попречиха на 15-ина македонисти от ОМО “Илинден” да се съберат пред паметника на Гоце Делчев в центъра на Благоевград.

Председателят на македонския клуб Атанас Мазнев разбра от наш репортер, че са разкрити хората, счупили стъкло. “Прекрасна новина, радвам се. Българската държавна власт обаче не изрази становище по този акт на нападение”, каза Мазнев.

Пребитият секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който бе изписан от ВМА, ще се настани в жилище, предоставено му от МВнР, съобщи министър Николай Милков.

Външно е отпуснало и дневни пари на Пендиков, за да може той и майка му да се издържат, докато са в България. Двамата смятат, че към момента има заплаха за тях в РС Македония.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>