Големи болници в Пловдив и в страната готови да лекуват пострадали от земетресението в Турция

07.02.2023 17:17
Д-р Невен Енчев е готов да приеме до 100 пациенти от Турция
проф. Илиян Дойков
Д-р Динчо Генев
Два екипа на ВМА - София, заминават за Турция, за да помагат на пострадалите от адското земетресение.

Големи български болници, сред които и няколко пловдивски, са в готовност да лекуват пострадали от зловещото земетресение в Турция, което уби почти 5000 души.

"Имаме възможност и сме готови веднага да реагираме. Пловдив е сравнително близо до Турция" – така собственикът на частните пловдивски болници "Медлайн" и "Централ хоспитал" д–р Невен Енчев изрази пред "24 часа" готовността да окаже лечение на пострадали от адското земетресение в Турция.

Казва, че двете лечебници имат готовност да приемат до 100 души в отделенията по ортопедия, травматология, анестезиология, онкология, хирургия и урология.

"Изобщо не ме интересува кой ще финансира престоят им. Ако турската страна има възможност да плати – добре. Ако БЧК откликне с пари – ок. Ако не могат, ние ще го поемем за наша сметка", каза д–р Енчев. Той обясни, че лекарски екипи не могат да пратят в поразените райони, но прием на пациенти от Турция в Пловдив е възможен.

За разлика от него проф. Илиян Дойков, управител на голямата частна болница УМБАЛ "Каспела" попита кой ще финансира лечението. "Нямаме нищо против да приемем пострадали, но кой ще им покрие разходите? Вашият вестник ли ще го поеме", попита той. И препоръча:
"Създайте организация по посрещане, настаняване и осигуряване на средства за лечението. Това е толкова сложно нещо. Ами, ако не дай боже, удари подобно бедствие и България, задавате ли си въпроса къде ще бъдат настанени здравно неосигурените", продължи с въпроси проф. Дойков.

На подобно мнение е шефът на друга частна пловдивска болница – "Св. Иван Рилски" д–р Николай Салутски. Той нарече въпросът ни -  дали биха лекували пострадали от Турция, наивен. "Смятам, че Турция няма да има проблем да се справи с приема на пострадали. Не вярвам да се стигне до там да търсят помощ от България", каза д-р Николай Салутски.

Шефът на другата голяма болница – УМБАЛ "Пловдив" д–р Динчо Генев, увери, че могат да настанят пострадали във всички отделения, но този въпрос се решавал на държавно ниво. "Ако е спешно, сме готови да реагираме. На този етап не знам от Турция да са поискали техни пациенти да бъдат лекувани в наши болници. Като здравно завадения нашата мисия е да оказваме помощ на пострадали и ще изпълним дълга си", увери той.

И от УМБАЛ "Свети Георги" заявиха, че няма да върнат никого, но на този етап не могат да кажат колко пациенти и в кои клиники, тъй като нямали такова отправено искане от държавата.

Два екипа от ВМА заминават да помагат на пострадалите в южната ни съседка. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други. Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век.

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София предлага диагностика, лечение и висококвалифицирани грижи за ранените в Турция.

УМБАЛ-Бургас има готовност да приеме пострадали от земетресението в Турция. Като стратегическа болница, която обслужва цяла Югоизточна България, тя разполага с 30 отделения и 2 клиники. Няма проблем да окажем помощ на пострадали хора от южната ни съседка, ако се наложи, коментират от ръководството на многопрофилната областна болница.

В пълна готовност е и университетската болница "Дева Мария" в бургаския квартал "Ветрен", установи проверка на "24 часа".

В МБАЛ "Света Анна" във Варна не са получавали запитвания дали могат да приемат пострадали от Турция и Сирия. "Ние сме държавна болница, приемаме всякакви спешни случаи, ако се наложи ще приемаме и пострадали от земетресението", заявиха от лечебното заведение.

Началниците на отделения в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново ще коментират готовността да приемат пострадали в сряда на оперативка. Тогава ще дадат становище.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>