Наши лекари, пожарникари и спасители излетяха веднага за Турция (Обзор)

06.02.2023 22:20
Два самолета “Спартан” закараха българските спасителни екипи до Турция.
Спасителните коли на Столична община също летяха за Турция.

Два спартана закараха екипите заедно с 5 кучета на БЧК

Изключително бързо българското правителство организира изпращането на спасители и лекари на помощ на Турция. По-малко от шест часа след силното земетресение голяма част от помощта вече пътуваше с военни самолети към Адана.

На помощ бяха изпратени и двата военнотранспортни самолета “Спартан”.

86 спасители, над 30 броя специализирана техника за разчистване и 5 кучета от Българския червенен кръст изпрати България на Турция, за да ѝ помогне да се справи с последиците от опустошителното земетресение в понеделник.

Сред спасителите са и 58 пожарникари, хора от БЧК, както и екип от 16 души на Столична община. Те са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, виброкамера и дрон, 2 аварийно-спасителни автомобила с ремаркета, както и с оборудване за оказване на първа помощ.

Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също заминаха със спартаните за Адана, Турция. Те са в състав хирург и анестезиологична медицинска сестра.

“Правителството реагира бързо и светкавично, за да окажем необходимата помощ и подкрепа при спасяването на оцелелите”, заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той добави, че очаква да получи списък с нуждите на Турция за палатки, вода, храни и лекарства, както и че Сирия не е искала помощ от България.

От БЧК изразиха готовност да изпратят и хуманитарна помощ за нуждите на пострадалите. Тя се изразява в 1000 спални комплекта, кърпи и хавлии, допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи, 300 комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора и др. Изпращане на палатки обеща и вътрешният министър Иван Демерджиев. От Червения кръст пък откриха и дарителска сметка за събиране на средства в помощ на пострадалите.

Български строителни инженери, конструктори и проектанти ще се включат в международен екип за експресна оценка на годността на сградите в поразените от земетресението населени места в съседна Турция. Те обаче ще заминат за там не по-рано от десетина дни, т.е. след като в основни линии разрушенията бъдат разчистени, защото на място засега не може да се работи, научи “24 часа” от регионалното министерство.

Екипът ще включва служители на ДНСК, преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и строителни инженери, които ще избере Камарата на строителите в България. В момента все още тече подготовка за организацията. Най-вероятно специалистите ще се включат на доброволен принцип, като получат само командировъчни за срока на пребиваването си.

Целта на международния екип е да се направи бърза оценка на годността на оцелелите сгради, което не е по силите само на местните власти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>