Проучват и реставрират безценни икони от Новата митрополия в Несебър

06.02.2023 16:16 Тони Щилиянова
Реставратори се надяват проучването на иконите в храма да им донесе нови познания за технологията, по която са били изработени от старите майстори.

Каква техника са използвали древните майстори, изработили иконите в църквата “Св. Стефан” в Несебър, е част от задачата, която си поставя екип реставратори, ръководен от д-р Милан Михайлович.

Работата им е част от проекта “Консервация, реставрация и проучване на техниката и технологията на икони от фонда на Музей “Старинен Несебър”, финансиран от Министерството на културата и подкрепен от общината.

Наред с проучването иконите ще бъдат консервирани и реставрирани, а резултатите ще дадат информация за спецификата на технологичния процес и използваните материали, съобщиха от администрацията на морската община.

След като реставраторите приключат работата си, светините отново ще бъдат положени в иконостаса на църквата. Резултатите  ще бъдат отразени на информационни табла, за да могат посетителите да се запознаят с етапите в реализацията на проекта.

Храмът е един от най-посещаваните и включен в т.нар. Духовен път - туристически маршрут в Стария Несебър, който обхваща старинните църкви на полуострова.

Църквата “Св. Стефан”, известна още като Новата митрополия, е един от най-старите храмове – изградена в периода ХIІ-ХIIIІІІ в. от каменни блокове и тухли. Първоначално църква с името на свети Стефан се е намирала на носа на несебърския полуостров, но след като пропада в морето, Новата Митрополия, която дотогава има за патрон Пресветата Богородица, става приемник на името на светеца.

Храмът е известен най-вече с уникалните си стенописи от ХVIІ-ХVІІІIII в. Тъй като църквата е била посветена на Божията майка, всички сцени в нея са свързани тематично с нея. Изобразени са над 1000 фигури в 258 композиции. Запазени са оригинален по стил рисуван иконостас от края на XVI в. и резбован архиерейски трон и амвон от края на XVIII в.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>