Зико отмиля на Борисов, за да опита ГЕРБ да запази Пловдив (Обзор)

05.02.2023 21:30 Ваня Драганова
Бойко Борисов и Здравко Димитров- Зико се познават от години, но заради панаира в Пловдив, футбола и феновете отношенията им се изостриха.
Иван Тотев
Пламен Райчев

“Отмиля ми.” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо след 17 години вярна дружба поиска оставката на Здравко Димитров-Зико като кмет на Пловдив.

В събота изненадващо Борисов се появи в Пловдив и застана с един от най-големите врагове на Зико - бившия кмет и лидер на ГЕРБ в града Иван Тотев. И поиска в прав текст Димитров и заместникът му Пламен Райчев да напуснат общината веднага.

А когато някой “отмилява” на Борисов, това има по-далечна цел. В случая ГЕРБ да опита да спечели Пловдив след местните избори тази есен.

Отмиляването обаче се оказа взаимно. И за първи път от 17 години Димитров се опълчи на Борисов.

“Защо да напусна, да предам пловдивчани и да оставя града на автопилот ли? Толкова проекти има за завършване”, отвърна Зико на искането за оставка. И предупреди, че няма да напусне поста въпреки обвиненията от Борисов, че е забъркал куп скандали.

Да не се подчини на лидера, се случва на Зико за първи път

Той е от първите членове на ГЕРБ. За 17 г. винаги е действал на принципа “Слушам и изпълнявам”. Направи го за последно на 17 януари, когато сутринта кметът каза пред “24 часа”, че няма да обжалва искането на Георги Гергов за вписването на акциите на Варна в панаира в съвместното дружество “Пълдин Туринвест”, но ще оспори вдигането на капитала. Смята се, че ако този апорт се случи, Гергов ще контролира над 79% от панаира.

Вечерта обаче Бойко Борисов нареди да се пуснат и двете жалби и няма и час по-късно от пресцентъра на община Пловдив на пожар докладваха, че ще обжалват.

Борисов и Димитров са приятели

Зико и сега нарича партийния си лидер “премиера”, макар последното правителство на ГЕРБ да не е на власт от 2 г. Портретът на Борисов в генералска униформа виси в кметския му кабинет, както докато беше и областен управител.

Затова в Пловдив очакват, че въпреки реакцията, Димитров ще си тръгне. Може да подаде оставка.

Сериозните проблеми на кмета започнаха през есента на 2022 г. с искания да бъде спрян пробивът под Водната палата, защото е скъп и не е сигурно, че ще разтовари трафика. Борисов посъветва Зико да се откаже от проекта, но Димитров не се вслуша. Пробивът бе изоставен чак след като граждани нахлуха при общинарите с викове “Оставка” и “Мафия”.

Същите скандирания чуха Димитров и общинските съветници и когато на 22 декември ГЕРБ изненадващо подкрепи апорта на варненските акции в панаира. И отново Борисов нареди да се оправи кашата, а ГЕРБ свикаха светкавична сесия и поискаха акциите на Варна да бъдат прехвърлени на Пловдив.

Димитров в неделя бе категоричен, че не е действал в полза на съгражданина си Гергов, а всъщност е спасил Панаира.

Търпението на Борисов свърши с протестите на футболните агитки на “Ботев” и “Локомотив”. “Жълто-черните” фенове недоволстват, че стадионът още не е завършен и по него се работи некачествено. Ремонтът на Колежа започна с 25 млн. лв., отпуснати от последното правителство на ГЕРБ. После общината изтегли заем от 12 млн. лв., но и тази сума се оказа недостатъчна и за да успокои привържениците на “Ботев”, миналата седмица Димитров им обеща да поиска от общинския съвет в бюджета да бъдат заделени още 22 милиона. Това вбеси феновете на “Локомотив” (Пд), защото за техния стадион същият кабинет на Борисов даде само 12 млн. лв.

Зико тръгна да успокоява враждуващите фенове, но на Борисов вече му беше прекипяло и в събота нарече Здравко Димитров и заместника му Пламен Райчев “някакви”.

“С парите, които си осигурихме, си създаваме ядове заради някакви…

И още по-лошо - обвиняват партията в корупция”,

каза лидерът на ГЕРБ.  И посочи още една причина да поиска Зико да освободи кметския стол.

“Миналата неделя разговарях за последно с кмета и му казах да отиде и да си оправи бакиите. Той ми каза, че излиза в отпуск, защото трябва да си обърне внимание. Брат ми, макар че нямам брат, или сестра ми да ми отговори така, ще ѝ поискам оставката незабавно. Щото аз от 20 г. не съм си обръщал внимание. Отмиля ми”, категоричен бе Борисов въпреки уверенията на Димитров, че виновните за стадионите ще си понесат отговорността.

Зико наистина му беше мил, защото, когато през 2015 г. се кандидатира за кмет на Пловдив като независим и

се изправи срещу партиеца Иван Тотев,

Борисов му прости и обясни, че Димитров му е приятел. После изключи от партията членовете на ГЕРБ, които застанаха зад Зико, но него назначи за областен управител. Вероятно Димитров и до днес разчита на това приятелство и казва, че на него Борисов не му е отмилял.

“Никога няма да кажа лоша дума за него”, каза кметът въпреки поисканата оставка.

А и Борисов няма как да го накара да си я подаде. Но

големият въпрос не е кой ще управлява Пловдив до местните избори, а след тях

Още през октомври Борисов обяви, че това няма да е Здравко Димитров, и тества за кандидат кмета на “Тракия” Костадин Димитров. Споменава се и името на кмета на “Централен” Георги Стаменов. Веднага в ГЕРБ се появиха скептици, че районен кмет, макар и добре работещ, ще се справи.

Пловдив винаги е бил труден град за ГЕРБ. През 2007 г. току-що създадената от Борисов партия застана зад Славчо Атанасов от ВМРО, който обаче довърши мандата с подкрепата на БСП. През 2011 и 2015 г. за кмет беше избран лидерът на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев, но с толкова малка преднина пред Атанасов, че броенето продължаваше до малките часове на нощта.

Тотев и Здравко Димитров трудно се понасят

и мандатът на Зико мина под знака на партийните крамоли – съветниците на ГЕРБ често бламираха кмета на ГЕРБ за бюджета и други важни въпроси.

И Димитров беше принуден да търси подкрепа от други партии, което настрои допълнително редиците на ГЕРБ срещу него.

В събота Иван Тотев стоеше със сериозно изражение до Бойко Борисов, докато той искаше оставката на Зико. Успя да скрие своето задоволство. Но едва ли отново ще бъде издигнат за кмет на Пловдив. След двата си мандата начело на града, през които направи доста неща, не успя да спечели любовта на съграждани и бизнес. Той не бе диалогичен, а в първите години като кмет дори високомерен. Фамилията на Тотев развива сериозен бизнес в сферата на туризма и строителството, а името му неофициално се свързва с местни сайтове и една информационна агенция.

Но Борисов е способен на изненадващи ходове. Само че този път изненадата трябва да е приятна, иначе ГЕРБ ще загуби Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>