Кан на крака пред таланта и красотата на Гинка Станчева - тя минава по червения килим в народна носия

06.02.2023 00:00
Гинка Станчева в ролята на Цвета във филма “Земя”
Актрисата със съпруга си на младини
Гинка Станчева се появи на кинофестивала “Любовта е лудост” през 2017 г. с носия както в Кан.

“Ла ведет булгар” (българската звезда) - така френски вестник нарича актрисата Гинка Станчева, която минава по червения килим на фестивала в Кан през 1956 г. На 4 февруари звездата угасна на 90-годишна възраст.

Поклонението пред актрисата ще е на 9 февруари (четвъртък) от 12,00 ч в столичния храм “Св. София”.

Гинка Станчева е родена на 15 юни 1932 г. в София. През 1955 г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” в класа на проф. Стефан Сърчаджиев.

Тя е в един клас с незабравимите Татяна Лолова, Григор Вачков, Хиндо Касимов, които вече не са сред живите, и обаятелния Ицко Финци. Още във втори курс се омъжва за колегата си Пейчо Пейчев. Двамата играят заедно в Благоевградския театър, а по-късно са отново заедно в Младежкия театър в София, на който остават верни до края.

Гинка се снима в едни от най-известните филми преди 1989 г. - “Любимец 13”, “Специалист по всичко” и “Ребро Адамово”.

Първата главна роля на Станчева е във филма “Земя” по класическата повест на Елин Пелин. Тя е бедната, но изключително красива Цвета, влюбена в селския хубавец Еньо. Той също я обича, но в крайна сметка се жени за гърбавата Станка (Славка Славова) заради нивите и имотите на богатия ѝ баща. “Земя” е и първата българска лента, показана в Кан, и то в конкурсната програма на фестивала. За представянето му заминава малка делегация, в която са и Гинка Станчева и Захари Жандов.

Но едва не спират Станчева за първото ѝ задгранично пътуване. Тя още е актриса в Благоевградския театър, а един от най-големите му почитатели е владиката Пимен - винаги е на първия ред при всяка премиера.

Една вечер играят представление в Якоруда и след това той кани актьорите на вечеря в къщата на свой приятел.

Още на сутринта в ДС знаят, че Гинка Станчева е била в попска компания.

Само авторитетът на Захари Жандов и намесата от “най-горе” решават проблема.

Настаняват ги в хотел “Мартинес” - един от най-престижните в града - аристократичен, на булевард “Кроазет”, на брега на морето. По идея на съпругата на режисьора Захари Жандов-Ваня, Гинка Станчева се явява на премиерата, облечена в българска национална носия, което много впечатлява участниците и гостите на фестивала. И когато след прожекцията на “Земя” тя се появява на червения килим с тези дрехи, целият салон става на крака и започва да ръкопляска. За актрисата това е изключително преживяване.

На прожекцията в съседната на българската делегация ложа са Елизабет Тейлър с режисьора Майкъл Тота, тогава поредният ѝ съпруг. В хотела съседи по стая пък са им Федерико Фелини и Джулиета Мазина.

След като гледа филма, големият френски писател Андре Мороа признава на Гинка Станчева, че никога няма да забрави прекрасните очи на Цвета.

Преди години колегите често разказват как Гинка станала шампион по целуване пред камера, докато снимала втория си филм “Точка първа” - първата цветна лента в родното кино.

Режисьорът Боян Дановски прави 17 дубъла на сцената. 17 пъти тя и партньорът ѝ се прегръщат и впиват устни.

Дановски обаче иска още и още. Накрая се провиква: “Какви млади хора сте вие, бе? Не знаете да се целувате!”, и това пред навалица от хора, спрели да гледат пред стадион “Васил Левски”.

Гинка играе в “Хайдушка клетва”, “Любимец 13” и “Специалист по всичко” с незабравимия Апостол Карамитев, който умира съвсем млад. Щастлива, но много притеснена, актрисата започва снимките. Тя, не много известната актриса от провинцията, трябва да застане срещу актьора, от когото са запленени почти всички жени, а самата тя го обожава. Докато е студентка, няма негово представление, което да не е гледала по няколко пъти.

След двата “любовни” филма с Апостол Карамитев, плюс участието им и в “Специалист по всичко” тръгва слухът, че двамата са любовници.

Актрисата откровено си признава, че дълго време е била силно ревнувана от съпруга си. Ревнува я и от Апостол, и от всички мъже, с които тя играе на сцената и във филмите. 

Гинка Станчева трябвало да е в главната роля и в следващия филм на Володя Анчев - “Бъди щастлива, Ани”.

Но заминава със съпруга си Пейчо, чиято майка е италианка, за Милано. Договарят се с режисьора той да изпрати телеграма за началото на снимките. Телеграма обаче не идва и така Невена Коканова изиграва главната роля във филма.

Филмовата кариера на Гинка Станчева върви добре, често я снимат, освен това е и водещата актриса в Младежкия театър. Така е до 1971 г., когато изиграва малка роля в “Гневно пътуване”.

И после киното сякаш я забравя. Никой не я кани до 1985 г., когато Евгений Михайлов я снима в “Смъртта може да почака”. Цели 15 години пауза. Ако не се броят неголемите ѝ роли в двата телевизионни сериала “На всеки километър” и “Нощем с белите коне”.

През 2002 г. Гинка Станчева е наградена с орден “Стара планина” за невероятния ѝ принос към българската култура и по повод 70 години от рождението ѝ. През 2017 г. получава почетен “Икар” за чест и достойнство. Същата година е удостоена със специалната награда на петия международен фестивал за младо европейско кино “Златната липа” в Стара Загора. Тогава по традиция Станчева засажда своя липа в Алеята на липите, където вече растат дърветата на останалите носители на специалната награда на форума - актьорите Мария Статулова, Татяна Лолова, Васил Михайлов и Джанкарло Джанини.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>