Православен календар за 5 февруари, вижте кои са именниците

05.02.2023 06:15
Днес празнуват тези с името Давид. Снимка: Архив

Днес празнуват Агата, Агатия, Добринка, Добрин, Добромир

Света Агатия (Добра) живяла по време на римския император Декий (249-251), прочул се с жестоките гонения срещу християните. Светицата е родена в Палермо в много знатен род, била голяма красавица и същевременно скромна християнка. Наследила несметно богатство, но то не я интересувало.

Наместникът на императора Квинтиан пратил войници и тя отишла с тях в Катания, където била подложена на жестоки мъчения, но Агатия била непреклонна и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

След това светицата била хвърлена в тъмница. В полунощ й се явил свети апостол Петър, в образа на благолепен старец, носейки в ръцете си много лекарства за нея; пред него вървял прекрасен юноша с горяща свещ; светицата помислила, че е дошъл някой лекар. Апостолът й казал:

- Нечестивият мъчител, макар и да те изтерза с рани, нямаше никакъв успех; напротив, ти го победи със своето мъжество; той заповяда не само да откъснат, но и да отрежат гърдите ти: за това душата му ще се мъчи вечно. Докато ти търпеше мъки, аз стоях и гледах, и размислих, че мога да изцеля гърдите ти, затова и съм дошъл тук.

Светата мъченица Агатия отговорила:

- Аз никога не съм употребявала никакво лекарство за тялото си; мисля, че и сега не трябва да нарушавам този добър обичай, усвоен от младостта.

- Нали и аз съм християнин - казал старецът - и съм дошъл, надявайки се да те изцеля; затова не се срамувай от мене.

Светицата отговорила:

- Ти си мъж, а аз съм девица, как мога без срам да разголя тялото си пред тебе; по-добре да търпя болката от раните си, отколкото да пожелая да се разголя пред очите на мъж. Благодаря ти, честни отче, че си дошъл тук с намерение да изцелиш язвите ми; но знай, че лекарствата от човешки ръце никога няма да се докоснат до тялото ми.

Старецът й казал:

- Защо не желаеш да те излекувам?

Светицата отговорила:

- Аз имам моя Господ Иисус Христос, Който с едно движение изцелява всичко и с една дума повдига падналите; Той, ако пожелае, може да изцели мене, недостойната Своя рабиня.

Апостолът се зарадвал на толкова силната вяра на светата мъченица, и с усмивка й казал:

- Той ме изпрати при тебе, девице, защото аз съм Негов апостол: погледни - ти си изцелена.

Като казал това, той станал невидим. Тогава света мъченица Агатия, като узнала кой е бил явилият се, благодарила на Бога и казала:

- Благодаря Ти, Господи мой, Иисусе Христе, че си си спомнил за мене и си изпратил Своя апостол да ме изцели.

Тя погледнала тялото си и видяла гърдите си цели и раните изцелени; и цяла нощ необикновена светлина осветявала тъмницата; изплашени, войниците се разбягали и оставили тъмницата незатворена. Другите затворници, които били там, казали на светицата:

- Ето, вратите са отворени, никой не пази: излез и бягай.

- Аз не искам да се лиша от мъченически венец - отговорила тя - и да навлека беда на стражите; имайки за помощник моя Господ Иисус Христос, Сина на Живия Бог, Който ме изцели, ще остана тук докрай, изповядвайки Го.

Славата на мъченическата смърт на Агатия се разнесла и вярващите построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба й за спомен на нейното смирение.

Жителите на Катания при едно от изригванията на вулкана Етна се защитили с дрехата и спасили града от гибел, след което благодарили на Агатия за застъпничеството й. 

Други от Справочник

На 31 май рожден ден имат

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на СИЕЛА НОРМА АД, член на УС на КРИБ Даниела Росенова, съдия в Софийския апелативен съд Д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделение по детска коремна хирургия в

На 26 май рожден ден имат

Георги Георгиев, председател на СОС Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика, създател и хореограф на танцова трупа “Нешанъл арт” Емил Радев, евродепутат, зам

На 25 май рожден ден имат

Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Антон Сираков, адвокат Методи Савов, алпинист

Утре преди обед слънце и до 27 градуса, после дъжд и гръмотевици

През нощта над по-голямата част от България ще бъде предимно ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Топло и слънчево днес, в Пловдив до 25 градуса

Слънчев празничен 24 май очаква Пловдив, като максималните температури ще стигнат 25 градуса. След обяд ще се развива купеста, в Източна България и планинските райони

>