Демерджиев: Даряваме 3 генератора на РС Македония да не се оправдава за спрените българите

04.02.2023 18:13 Антоанета Маскръчка
Министрите Иван Демерджиев, Асен Медждидиев и зам.-министър Николай Шушков на молебен в Благоевград по повод 151 г. от рождението на Гоце Делчев.

"Днес имаше най-различни опити за провокация и ние се държахме по възможно най-правилния начин, така както изисква протоколът, отговорното политическо поведение, както изисква едно държавническо поведение. Декларациите бяха, че всички български граждани ще бъдат допуснати безпрепятствено да почетат паметта на Гоце Делчев, но както видяхме това не се случи." Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев в Благоевград по повод честванията в Скопие за 151 г. от рождението на Гоце Делчев и недопускането на българи да влязат в РС Македония.

Демерджиев обясни, че многократно е заявил на своя колега, че подобен подход не демонстрира доверие и уважение, каквото си дължат двата народа. "Подобен подход не е пътят, по който декларира, че е тръгнала РСМакедония и многократно го приканих ние като политици да демонстрираме друг различен от този път, а именно пътят на взаимното доверие и уважение, който ще ни изведе там, където те декларират, че са тръгнали и там, където ние се намираме - пътят на европейското семейство", допълни вътрешният министър.

Каза, че в понеделник МВР ще подари три генератора за трите македонски гранични пункта, защото като причина  да не се допускат българските граждани през границата, му казали, че имало токов удар на трите пункта.

"За да няма подобни проблеми РС Македония и в бъдеще това да не става причина за такъв начин на работа на пунктовете, който възпрепятства свободното движение на хора те искат да влязат в Европа, където свободното движение на хора е един от принципите, разпоредих да се подготвят 3 генератора. Едва ли това ще реши всички проблеми, но надявам се това да подскаже на властите в РС Македония, че когато човек иска да направи нещо намира начин, а когато не иска - търси оправдание", категоричен е той.

В петък вечерта, когато пристигнал в Скопие получил уверение от вътрешния министър, че подходът за пропускане на българите да влязат в РС Македония ще бъде толерантен, коректен и законосъобразен. "Доста данни в обратната посока се събраха. За всеки един случай на спрени българи лично съм му се обадил, казал съм какво се случва и съм поискал да се подходи така, както се декларира и обещава. Не мога да коментирам конкретните случаи, защото не всички познавам в дълбочина, но ясно заявих позиция, че не е това поведението, което се очаква от РСМакедония и именно политиците са тези, които трябва да зададат тона, а той трябва да съответства на отношението между двата народа. Там няма такива проблеми и никой не създава такива проблеми", обясни Демерджиев.

 Дал пример на македонския си колега със събитието в края на октомври в Благоевград, когато се откри частен македонски клуб. "Всички гости от РСМакедония бяха допуснат да положат цветя, да се движат, където пожелаха, дори ги ескортирахме, за да няма проблеми. Ако те искат да вървят там, накъдето декларират, че са тръгнали, те трябва да следват подобна линия на поведение, а не тази, която демонстрират днес. Надявам се в близките дни да намерим пътя така че те да продължат не по този път, по който залитат в момента", допълни министърът.

Министър Демерджиев, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков положиха венци пред мемориала "Делчев род" в Благоевград и присъстваха на молебен в църквата по повод 151 г. от рождението на Гоце Делчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>