"Тренд": Само 3% от българите вярват, че ракът е напълно лечим

04.02.2023 13:00
Евелина Славкова (социолог, "Тренд"), Цветелина Милославова (Българска асоциация "Лимфедем"), Евгения Александрова (Асоциация на пациентите с онкологични заболявания), Лидия Витанова (Сдружение "Заедно срещу саркома"), Лиляна Асенова (Национално сдружение за борба с рака на маточната шийка)

Едва 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим. Това сочат резултатите от национално представително проучване за нагласите на българите към рака на социологическа агенция „Тренд“. Изследването е по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Данните бяха представени от Евелина Славкова по повод на днешния Световен ден за борба с рака.

62% смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави, като водещи са държавите Турция (72%), Израел и Германия. 71% от българите биха си направили безплатен профилактичен преглед, показват още данните от проучването.

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване, сочат резултатите.

Според данните от изследването жените са повече от два пъти по-склонни да предприемат превантивни мерки – 34% от тях отговарят положително, за разлика от мъжете, сред които делът е едва 14%. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си.

Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително по-добър достъп до здравни услуги и по-висок жизнен стандарт, нивото на превенция не е по-високо, а дори малко по-ниско от средното за страната. Това доказва, че незадоволителното ниво на профилактика не се дължи на труден достъп, а по-скоро на недостатъчно високата здравна култура на българина, каза Славкова.

Оптимистично е, че всеки шест от десет българи смята, че е възможно да има превенция срещу раковите заболявания. Тази нагласа е добра предпоставка за повишаване на превантивните мерки, се посочва в изводите на проучването.

Председателят на Асоциацията Евгения Александрова е категорична, че грижата за онкоболния пациент трябва да започва от момента на информирането му за диагнозата. Лилия Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка посочи, че в България е отчетен най-ниският дял на момичетата на 15-годишна възраст, които получават препоръчаните дози ваксина срещу HPV в ЕС (само 8 % през 2019 г. при 60 % средно за ЕС).

Цветелина Милославова – председател на Българската асоциация „Лимфедем“ отбелязва,че близо 200 000 българи са засегнати от това заболяване, най-често след онкологична операция. Стана ясно, че заболяването се контролира ефективно в Европа с рехабилитация и специфични медицински изделия, които у нас касата не покрива.

По време на събитието фокусът на вниманието бе насочен и към заболяването саркома, което не е част от списъците с редките болести у нас.

Лидия Витанова от Сдружение „Заедно срещу саркома“ попита защо България не признава европейския списък на редките болести и настоя, че бидейки част от списъка с редки болести, това би позволило да се обучат специалисти, да се приложат съвременни терапии на лечение на саркома. Голямата цел на нашето сдружение е да направим саркома център в България, каза тя.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>