36 451 българи са диагностицирани с онкологични заболявания през 2020 г.

03.02.2023 16:01 Надежда Алексиева

Колкото и да се усъвършенстват методите за лечение на онкологичните заболявания, ключът към тяхното намаляване се крие в превенцията и профилактиката.

Това заяви по повод Световния ден за борба с рака, 4 февруари, директорът на „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ проф. Георги Кобаков. 2023-а година е втората от 3-годишната кампания на Съюза за международен контрол на рака с тема: „Затваряне на пропастта в грижите / Осъзнаване на проблема“.
Световният ден за борба с рака е глобална инициатива, която има за цел да постигне по-голяма осведоменост за рака и да предизвика действия за по-добра превенция, ранно откриване и успешно лечение на болестта.

Онкоболницата във Варна е едно от малкото лечебни заведения в страната, които могат да се похвалят със собствена профилактична програма с продължителност вече повече от 10 години, която е напълно безплатна за пациентите. През миналата година за профилактични прегледи са преминали 535 души.

По официални данни към 2020 г., тъй като статистиката за 2021 и 2022 г. все още не е излязла, броят на новодиагностицираните случаи с онкологични заболявания в България е 36 451, а смъртните случаи - 19 460.
По данни на СБАЛОЗ – Варна, новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания за Варна през 2022 г. са 1750. 

От тях 210 мъже са със злокачествени новообразувания на кожата, на простата – 126 и на дебелото черво – 85, а при жените – с карцином на млечна жлеза са 240, със злокачествени новообразувания на кожата - 158 а на дебело черво – 80.

Привидното намаляване на новорегистрираните случаи се дължи до голяма степен на неглижирането на някои състояния по време и след пандемията от COVID-19.

Специалистите на болницата са категорични, че редовните профилактични прегледи могат да спасят много пациенти от усложнения и продължително лечение.
През 2022 г. в СБАЛОЗ са извършени 1576 операции, в отделението по химиотерапия са лекувани 1363-ма души, а извършените химиотерапевтични процедури са 12 464. През отделението по лъчетерапия са преминали 425 пациенти, на които са проведени 7 848 лъчелечебни процедури. В отделението по гастроентерология са лекувани 1607 болни. В Диагностично-консултативния блок за диспансерно наблюдение са преминали 30 876 пациенти с онкологична диагноза, които вече са преминали лечение.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. насам с цел да припомня поне веднъж в годината на хората по света да бъдат внимателни и да не пропускат профилактичните си прегледи, защото най-добрите шансове за пълно излекуване от рак са когато е хванат в ранен стадий. Датата е избрана с подписването на Парижката харта след световната конференция за борба с рака на 4 февруари 2000 г.

Според професор Кобаков стъпките за лечението на онкологично болните са три.

Първата стъпка е превенцията и включва създаване от най-ранна детска възраст на навици за здравословен начин на живот и хранене, за ограничаване на вредните въздействия на заобикалящата ни среда, които имат пряко или косвено значение за развитието на онкологичните заболявания.

Следващата стъпка е профилактиката. Тя е най-силното оръжие срещу рака. За да има дългосрочни резултати тя, както и превенцията, трябва да бъде държавен приоритет. В него трябва да се включат и работодатели, институции и всеки човек.

Задължителната трета стъпка е осигуряването на възможности за съвременна диагностика за пациентите.

За съжаление, появата на оплаквания е много често късен симптом и белег за напреднало онкологично заболяване. Самолечението, без поставена точна диагноза на всяко едно заболяване, може да забави значително търсенето на адекватна медицинска помощ. Високата смъртност на пациентите с онкологични заболявания не се дължи на липсата на адекватно и модерно лечение. При онкологичните заболявания не можем да разчитаме на успех само с лечението, без да са на ниво превенцията, профилактиката, ранната диагноза. Това трябва да е национална политика, отговорност на обществото и всеки отделен човек, смята директорът на онкоболницата във Варна.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>