Марин Маринов, ГЕРБ: Това, че станах депутат, не промени приятелствата ми

02.03.2023 21:27 Павлета Давидова
Марин Маринов

На финала на 48-ия парламент - четвъртия поред, който не изкарва мандата си, потърсихме депутати, които за първи път са прекрачили прага на тази сграда като народни избраници.

Какво си представяха за работата на депутат и с какво се сблъскаха в действителност?

С каква лична амбиция седнаха на депутатските банки и удобни ли са те. Разочарованията демотивират ли ги, или напротив - сега желаят по-силно пак да бъдат избрани? И защо?

Това попитахме тримата млади политици, чийто първи стаж като народни представители продължи само три месеца.

Тримата са ситуирани различно в политическия спектър - представители на ГЕРБ, “Демократична България” и партията дебютант след изборите миналия октомври “Български възход”. Те са млади, активни, навлезли в политиката на местно ниво. И тримата са юристи. Впрочем, в този състав на парламента за първи път от години над 1/5 от избраните бяха юристи.

В отговорите си тримата опоненти стигат до консенсус - политическата истерия и конфронтация са най-неприятното усещане, което 48-ото НС е оставило у тях.

- Г-н Маринов, в общия тон на последното заседание на 48-то Народно събрание пролича натрупаното разочарование у всички партии. Вас огорчи ли ви нещо?

- Най-негативно ми повлия крайното противопоставяне между партиите. Дори по най-важните теми винаги се намираше някой, който да е против добрите идеи.

Не просто против, а да се изявява като радикална опозиция. Разочароваха ме становища на база политически пристрастия, а не на обективни причини.

- И този парламент, като и предните няколко, макар и краткотраен изобилстваше от напрежение и скандали. Вие лично скарахте ли се с някого от колегите?

- Не съм участвал в никакво остро противопоставяне. Ако е имало някакви реплики, те са били от парламентарната трибуна и са били част от процедурите, предвидени за работа в НС. Старах се да подходя с уважение към колегите, защото това е и известна доза себеуважение.

- Има ли разлика в това да сте страничен наблюдател и действащ депутат?

- Разликата е огромна. Парламентарният живот е различен от това, което се вижда по телевизията и медиите. Има положителни и отрицателни неща в ежедневието и работата на един народен представител.

- Доволен ли сте от работата си като народен представител, какво успяхте да свършите?

- Животът на настоящия парламент бе твърде кратък, за да може да постигне нещо по-глобално и да мога да посоча по-голям успех в работата си. Постарах се да насоча вниманието към региона, който представлявам - София област, към проблемите на хората и общините в областта.

Бях активен в работата на правната комисия и тази по вътрешна сигурност и обществен ред. Изказванията ми от парламентарната трибуна са свързани с това. Положихме усилия, разработихме законопроекти, които не можахме да придвижим в този парламент, но надявам се в следващия да бъдат довършени.

- Промени ли се отношението на хората към вас, след като станахте депутат?

- Приятелите ми ме търсят, както и преди. За съжаление нямам достатъчно време да бъда с близките си. Промени се животът ми, ежедневието ми бе по-различно.

Никой не ме е търсил за услуги. Търсили са ме хора и представители на местната власт и бизнеса с препоръки или предложения за законодателни изменения, което е част от работата на народния представител.

- Случвало ли се е да бягате от работа?

- Нямам отсъствия до този момент, участвал съм във всички заседания на НС.

- С какво пътувате за работа?

- Използвам личния си автомобил през цялото време. Не съм използвал служебни автомобили по никакъв повод.

- Удобни ли са банките в пленарната зала, или бихте предпочели да сте в новата, в Партийния дом?

- Не съм бил в другата сграда, но от колеги знам, че е доста по-модерна от тази. Тази сграда символизира българския парламентаризъм, символ е на Народното събрание, но като удобства далеч не отговаря на нуждите и очакванията. Не са удобни тези банки. Не става въпрос толкова за удобството, колкото за потребностите. Това е работно място, а на тези банки няма възможност да водим записки, да пишем, да ползваме компютри и технически устройства.

- Наложи ли се да обновите гардероба си, след като станахте депутат?

- И преди да започна работа в парламента, професията ми предполагаше ползването на официално облекло. Пазарувах, но не мога да кажа, че съм променил драстично гардероба си. Взех си още 2 костюма и 4 ризи.

- Готов ли сте за следващата предизборна кампания, или вече не проявявате интерес?

- В мен има известна доза разочарование, но все пак съм мотивиран да продължа да работя. Виждам, че дейността на народния представител разкрива доста възможности да работим за по-добър утрешен ден, да поставяме на дневен ред проблемите на хора, общини и бизнес, а и да търсим решения.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>