Нинова: Военното превзе 48-ото НС, говоренето бе с клишета и епитети

02.02.2023 11:20 Павлета Давидова
Корнелия Нинова Снимка: Архив

Военното взе превес в 48-то НС. Тази констатация направи в декларацията на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. "Първото решение бе да се плати новата ескадрила ф-16, последваха оръжия за Украйна, инвестиционни проекти за армията, Гладомора. Това военно предимство в работата и говоренето бе облечено в клишета и етикети - който е за оръжия, самолети, война, е евроатлантик, който е за мира, неутралитета,  е ретрограден еварзиец. Поставянето на етикети и такива разделителни линии е една от пречките да има разговор. Етикетите бяха черно и бяло, а най-висша европейска ценност мира, а най-важна наша отговорност е националния интерес", обобщи тя.

Нинова посочи, че парламентът не е изпълнил най-важната си задача - да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитие на България. И призова да видят грешните си, за да не ги допускат пак.

В следващото НС най-гоглямо предизвикателство ще е да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на БЪлгария, смята Нинова. 

Според нея войната в Украйна рано или късно ще приключи, а най-големите европейски икономики също са за продължаване на диалога с Русия. Това е бъдещето, ако искаме спокойствие в света.

Проблем е била и липсата на единно мнозинство. "Това доведе до всякакви коалиции, ситуационни решения. Колко шарени глас имаме на несъвместими идеолог субекти, ще се изненадате. Това е липса на предвидимост какво ще се случи утре. Роди спекулации, според това кой е по-креслив и по-всиоо говори", каза Нинова. И сега отново се появила разделителна линия - добрите срещу лошите, статукво срещу промяна. Според нея всички в тази зала са стакукво. "Не може да си управлявал, да си бил опозиция в два парламента и отново да казваш ние сме добри а всички лоши", добави още тя.

"Това бе парламент, белязан от скандали. Вместо борба с корупцията, се замеряхте със скандали кой е по-корумпиран", добави Нинова.  Борбата с корупцията остава и за БСП един от най-в приоритети в следващия парламент.

Нинова обяви, че през тези 4 месеца БСП е била за Европа на разума и мира, затова и внесе декларация за Шенген. Партията е била концентирана върху важни теми като цени, инфлация и др.

Разбра се коя е лявата партия и какво значи с леви мерки да постигаш леви резултати, заяви соцлидерката. И призна, че с 24 депутати е нямало да успеят, затова благодари за подкрепата на другите сили.

Изброи и постигнатото - "282 хил. с белзп учебници, половин милион работещи бедни с увеличена работна заплата, помощи за учениците от 1 до 4 клас с 300 лв в началото на учебната год, спасихме детските ясни от закриване, помогнахме на общини, болници, читалища, библиотеки - държавата поема сметки от над 200 лв ток". "Мога да продължавам още, но за тези кратки 4 месеца успяхме да защитим лицето, същността на партията си и да кажем, че част от това, което поехме като ангажимент го свършихме", доволна е Нинова.

Следващите 2 месеца били много и малко. "Много за тези, които не са узрели до държавническото мислене, че сме пред пропаст и ако продължим по този начин, ще паднем в нея като държава, а не като отделни парти. Много - за онези, които знаем какво ни чака.", смята тя.

Опитите за разговори по време на третия мандат, връчен на БСП били използвани за спекулации за предизборни коалиции. "Отново лично и натягащо напрежение преди изборите. Недостойно. Хората ще ни оценяват по реалните неща, които сме показали, че може да изпълним. Ние показахме и в управление със сложни партньори и сега, че може да сме национално отговорна партия с първа задача благосъсъстоянието на българския народ и подобряване на живота му, заключи Нинова.

И пожела на избирателите да мислят със сърце, но и с разум кого да изпратят в следващия парламент,

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>