ДНСК: Деца тренират в незаконни сгради Общината: Имаме всички документи

01.02.2023 14:51 Антоанета Маскръчка
Парк "Македония". СНИМКА: Община Благоевград

Над 500 деца от различни спортни клубове се оказва, че тренират в незаконни сгради в бившето военно поделение в Благоевград. Това става ясно от съобщение на Областната управа по повод казуса със статута на терена, който Министерството на отбраната прехвърли на община Благоевград преди близо 10 г., като проектът беше там да има църква, музей,  експоцентър и др. Тези намерения обаче още не са реализирани.

На мястото на закритото поделение е оформен парк и три от сградите се използват за тренировки, изложения и др. събития. Проблемът със статута на сградите обаче още не е изчистен. Преди дни кметът Илко Стоянов се оплака, че ДНСК иска да затвори сградите и децата няма да има къде да тренират.

"В документа от ДНСК се твърди, че е нужно въвеждане в експлоатация на сгради, които са въведени още през миналия век. По същата логика, ако проверят действащото поделение, ще забранят и на военните да си ползват сградите. Предстои да входираме жалба, за да спрем действието на това писмо", коментира кметът Стоянов. Допълни, че през октомври 2022 г., с решение на Общински съвет, е сменено предназначението на сградите в парка.

Още през април м. г. обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството изпраща писмо до областния управител и кмета, в което предупреждава, че мероприятията, за които е предоставен имотът на Община Благоевград не са реализирани и имотът трябва да бъде прехвърлен от общината отново на държавата.

Проверка относно законността на сградите е извършена през 2019 г., като констатацията тогава на РДНСК- Благоевград е, че съществуващите в имота три сгради са незаконно преустроени и следва да се преустанови тяхното ползване. Повторната констатация от извършената проверка от ДНСК- София през януари 2023 г. отново отбелязва, че сградите не са въведени в експлоатация и не следва да се ползват на законово основание.

В писмото на ДНСК от 18.01.2023 г. се указва на Община Благоевград да не изпълняват строително-монтажни работи до издаване на разрешение за строеж.
"В нареждането на ДНСК не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху Община Благоевград.
Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване", се казва в становище на областния управител Стоян Христов, който призовава всички институции към отговорно поведение, гарантиращо сигурността, опазване живота и здравето на децата на Благоевград.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>