Синдикатите за Кодекса на труда: Стъпка напред, но недостатъчна

01.02.2023 13:30 Павлета Давидова
Ваня Григорова СНИМКА: Архив

Обезсмислиха социалния диалог, въведоха императивен текст, трябва промяна в минималната заплата още тази година - това са констатациите на КНСБ и "Подкрепа"

Само частична удовлетвореност от промените в Кодекса на труда отчетоха представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" в парламента малко след като депутатите приеха минималната работна заплата да е 50% от средната брутна за 12 месеца назад.

Любослав Костов от КНСБ отбеляза, че след 3 месеца след внасянето на законопроекта НС най-сетне е намерило формула, по която да изчислява МРЗ, но чак от 2024 г.

Според него обаче това не е достатъчно и не е отчетено, че европейската директива е за "адекватни работни заплати", а в нея има и много други индикатори, които да се отчетат - като издръжката на живота. Договорният принцип бе нарушен. Такова съотношение е грешно, макар формулата да е вярна. Това е половината победа за българските работници", обобщи той.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" добави, че в директивата освен 50% от средната заплата пише и 60% от медианната заплата, трябва да се вземат ред други фактори, а след преговори това МРЗ да се консултира със социалните партньори. "Не може да опрости животът до една формула. Това бе направено днес и ще бъде променено, защото трябва да транспонираме директивата", заяви тя.

И двамата благодариха на БСП и "Възраждане" за проявената упоритост през последните месеци и за искането им МРЗ да се актуализира от 1 юли, а не както сега бе прието - чак от догодина.

Те обаче не са съгласни със "закования" процент в определянето на МРЗ. Това ще заложи значителни мини в преговорите между работници и работодатели, каза Костов.

"Имаме нов текст, той дава някаква база. Проблем е в това, че е императивен текст точно 50%, а не като дъно на МРЗ. Това обезсмисля социалния диалог в тристранния съвет за сътрудничество. Десните партии решиха, че правилата на международните организации на труда и на ЕС не важат за България и могат да си позволят да приемат императивен текст", гневна бе и Григорова.

 Според нея увеличение на МРЗ за тази година под 10% не съответства на ръста на цените. "Буквално след 2 месеца има избори. Надяваме се ще има някакво редовно правителство, то може и е задължено да приеме нов бюджет, в него можеха да заложа новия начин за калкулиране на МРЗ", добави тя. Григорова се надява на партиите "да им дойде акъла след поредните предстоящи избори, за да не се налага да се завъртаме към нови избори". 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>