Гърневски в словото си за Стамболов говори за кюлчета и незаконния арест на Борисов

31.01.2023 11:45 24 часа Пловдив онлай
Спас Гърневски чете слово за Стефан Стамболов.

 Президентът открито заема страната на руските агресори. Преди 2 г. бяхме на крачка от Шенген, но държавата бе хвърлена в мъртвата хватка на разделението.

На този акцент наблегна в словото си пред паметника на Стефан Стамболов в Пловдив бившият кмет Спас Гърневски. Ето цялото му слово, което произнесе.

Четирима са гениите на национално- освободителната революция на България от османско иго. Безспорно това са Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и Стефан Стамболов.

В основата на идеята за Освобождението на отечеството е така наречената самостоятелна революция, подготвена, обявена и възпламенена изцяло с българско участие.
Тя е контрапункт на руската имперска политика, която не предвижда възможност за създаване на самостоятелна и независима българска държава на Балканите.
Плановете на Азиатския департамент са били българският народ да не се освободи сам, а това да извърши Русия. По този начин българите много лесно ще бъдат разделяни, манипулирани и подчинявани.
От тук произтичат безсмъртните прозрения на Апостола на българската свобода Васил Левски: "Трябва да се освободим сами, защото иначе, който ни освободи – той ще ни пороби".
Когато Левски е пленен и изправен на разпити пред комисия селектирана от българомразеца граф Игнатиев, съдбата на Дякона е била предопределена. С неговото обесване на 18 февруари 1873 год. самостоятелната национална революция става невъзможна.
На 20 май 1876 г. Ботевата чета е разбита, а самия Ботев загива във Врачанския балкан. Далеч преди това през 1867 г. в Букурещ е починал Георги Раковски.

От тези велики българи до Освобождението оцелява единствено Стефан Стамболов

Съдбата е решила той да продължи святото им дело в битката за свободна и независима България. С тази своя историческа мисия той се справя блестящо.
От 1887 до 1894 г. при управлението на министър-председателя Стефан Стамболов се полагат основите на българската държавност.
Няма друг български премиер, който в толкова мащабен вид да олицетворява проевропейската линия на страната. Като се започне от стриктно спазване на законите, модернизиране, ефективно функциониране и контрол върху дейността на държавните институции, в т. ч. полиция, армия, образователна система, граждански взаимоотношения и т.н.
Слага се началото на изграждане на българските държавни железници, на пристанища, на Софийския университет. Създават се българските пощи, държавната печатница, провежда се първото българско търговско изложение тук в Пловдив.
По време на Стамболовото управление младото княжество регистрира сериозен икономически подем и България тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията.
В международните отношения Стамболов обръща погледа си на Запад, като отказва да постави външната политика на страната в зависимост от исканията на Русия. С това си навлича омразата на българските русофили и техните ментори от Петербург.
С реформаторското управление на Стефан Стамболов България е постигнала изключително висок международен авторитет.
В Европа го определят като Бисмарк на Балканите.
Американският историк Уил Мънро казва:
„Стамболов е най-способният държавник, излъчен от балканските нации за целия XIX век.“
Разбира се заради волята му да се противопостави на Руската империя като изгражда една свободна, независима и достойна държава в лоното на цивилизованите европейски народи Стамболов няма как да не плати висока цена. И той заплаща най високата цена.
На 3 юли 1895 г., едва на 41 години, Стефан Стамболов е жестоко посечен на улица „Раковски“ в София. Формалния повод за убийството му е отмъщение за смъртта на майор Коста Паница, който със съдействието на Русия организира опит за военен преврат в страната ни. В резултат на предателството си майорът е осъден на смърт и екзекутиран.
Уважаеми съграждани, не Ви ли се струва, че историята със съдбата на бележития български държавник Стефан Стамболов е изключително актуална и днес.

Нима само допреди 2 години България не беше стабилна и предвидима държава?

Нима в сравнение с управлението на кабинета "Орешарски" не бе вдигнала чувствително жизнения си стандарт? Нима някога бе извършвано толкова мащабно обществено строителство, което даде мощен тласък на икономиката?
Страната ни бе постигнала толкова висок външно политически авторитет, че се превърна в естествен лидер на Балканите. Тогава по пътищата ни не вървяха кервани от бежанци, както е днес. Възходът на България бе приветстван тук, на място, от най големите европейски лидери, а Шенген бе на една ръка разстояние от българите. Нима всичко това не означаваше, че скоро ще бъдем напълно интегрирани в Европа? И как стана така, че точно когато на 8 юли 2020 г. дойде вестта за първата стъпка на страната ни през прага на Еврозоната, на следващия ден в София избухна антиконституционен преврат? Нацията ни бе хвърлена в мъртвата хватка на разделението не от кого да е, а от президента, чиято основна роля по конституция е да бъде неин обединител.
Спомняте ли си какъв филм на ужасите се играеше на живо насред Софийското ларго?

Няма как да сте забравили зловещите ковчези, бесилките, черните чували

и запалената слама под краката на българските полицаи? И всичко това на фона на манипулациите, които продължават и до днес срещу лидера на опозицията за чекмеджета, кюлчета, пачки, къщи, острови... Нали на 17 март 2022 г. самозабравилите се управници си позволиха да го арестуват и то абсолютно незаконно. Ако всички тези внушения срещу него бяха истина, защо не му бе повдигнато нито едно обвинение?
В момента тече братоубийствена война в Украйна.

Президентът ни показно взема страната на руските агресори

Радев твърди, че Крим е Руски. Че не трябва да се помага на Украйна с оръжие, защото огънят не се гасял с бензин. Срам и позор за един военен! Та нали, ако на жертвата на тази агресия не се помогне, то руските варвари ще превърнат страната в азиатска пустиня. Кремълските подлоги у нас над път и под път тръбят, че трябва да бъдем солидарни с кръвожадната сибирска мечка Русия, защото тя ни е освободила. А нима украинците не са проливали също кръвта си за нашата свобода?
Половината от руската армия в руско-турската война е съставена от украинци.
В битките за освобождението на България са участвали още, финландци, румънци, поляци, литовци, латвийци, естонци и др. Нима всички те не са ни братя, а само руснаците?
Най-значимо, паметно и съдбоносно е обаче украинското участие в битката при Шипченския проход. В отбраната му там участват единствено легендарните украински 35-и Брянски и 36-и Орловски полк, пет български опълченски дружини и няколко други малки военни части. Именно тези герои на 9 август 1877 г. отблъскват цели десет атаки на предвожданата от Сюлейман Паша войска и на практика предопределят изхода от войната.
Никак не е случайно, че днес признателна България приютява прокудените от руските агресори украински бежанци.
Г-н президент, България е наясно, че дължите високия си пост на руските специални служби и вярната им „блудница“ БСП. Знайте обаче, че всеки, който в подобно варварско дело защитава палача, а не жертвата, също е палач.
Уважаеми пловдивчани,

Само 2 години след преврата и последвалото управление на Румен Радев

с неадекватните му правителства България изпадна във вътрешно-икономическа и институционална деградация и външнополитическа изолация.
Сега хора, доказали как се строи европейска държава, ще трябва отново да запретнат ръкави и възстановят щетите, нанесени на страната ни от авантюристи и шарлатани както ги определи самия президент, който ги инсталира във властта.
Бог да прости и вечна памет на големия български поет революционер, политик и държавник Стефан Стамболов. Горд и щастлив съм, че най-красивият площад в града ни благодарение на родолюбиви общински съветници носи неговото име. Не случайно тук, в 80-вековният Пловдив далеч преди България да стане член на ЕС, незабравимия пловдивски поет Добромир Тонев бе написал:
„България не е сърцето на Европа
но е част от нейното сърце...“
Бог да пази България, Пловдив и Европейското бъдеще на следващите поколения!

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>