Римейк на ОДС - коалиционен договор, а не платформа завинаги

29.01.2023 22:15
Националното съвещание на ДСБ даде зелена светлина за съюз с “Продължаваме промяната”, а на първия ред до ген. Атанас Атанасов седна не само досегашният му партньор Христо Иванов, но и Кирил Петков.
Слави Трифонов
Кирил Петков
Волдемор
АЛБУС ДЪМБЪЛДОР

Съдружници по (не)воля-  “Продължаваме промяната” и “Демократична България” отиват на 2 април заедно, но с поглед повече към местните избори 

 “Обединение на добрите сили” взема абревиатурата, с която Иван Костов дойде на власт след тежката криза и кабинета “Виденов”

 Реденето на общите листи ще е проблем

На 19 април 1997 г. в България се провеждат предсрочни парламентарни избори, предшествани от тежка криза и гражданското недоволство от управлението на Жан Виденов. Печели ги ОДС (Обединени демократични сили) - голяма коалиция, обединила със споразумение СДС, “Народен съюз”, БСДП, ВМРО, ХАП на Иван Глушков и БЗНС на Петко Илиев. Десните в 38-ото НС имат пълно мнозинство - 137 депутати, което избира кабинета на Иван Костов.

Днес, 26 г. по-късно, отново през април ще има предсрочни избори. А на тях ще бъде направен опит за римейк на ОДС. Е, без СДС, който е в съюз с ГЕРБ. Но единението на останалите сили, позиционирани дясно - център, ще се опита да разбие хегемона на партията на Бойко Борисов вдясно в последните години.

“Обединението на добрите сили”, както го нарече Кирил Петков, цели да събере не само “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, но и други партии и граждански организации. Двата основни играча в ОДС-2

от месеци опитват да намерят успешната формула,

която да ги изстреля напред в управлението, но разликите в концепциите им всеки път слагат спирачка. Сега обаче изглеждат решени да стигнат докрай и да се явят в съюз и с общи листи, за да изместят ГЕРБ като първа политическа сила в следващия парламент.

“Успех на следващите избори е да намерим онази формула на участие, която да ни позволи да излъчим силно демократично реформаторско управление”, формулира задачата Христо Иванов.

В крайна сметка през уикенда стана ясно, че бракът по сметка между ПП и ДБ ще е скрепен с коалиционно споразумение, а няма да е обща платформа.

Темата породи разнобой или поне разноговорене не само сред бъдещите партньори, но и в самата ПП. Лидерите на “Промяната” получиха мандат от Националния съвет за разговори за потенциални обединения с всички формации, които “работят за просперираща, справедлива и европейска България”. Петков обаче говори за обща платформа, а Асен Василев - за съвместно явяване след коалиционно споразумение. В посока само коалиция явно мисли и Христо Иванов, който настоява за запазване на лицето и идейната идентичност на всяка от формациите в новия съюз. Интересното е, че ако преди година именно Иванов бе този, който искаше съвместно явяване с “Промяната”, сега ДБ като че ли трудно взема това решение. А и

десните не крият резервите си заради някои доста леви за разбиранията им идеи на ПП

Затова категорични рамки в споразумението плашат част от участниците - ПП са по-склонни да залитат в леви и популистки обещания, докато ДБ са по-стриктни във финансовите параметри. Тази разлика бе аргументът на “Промяната” миналата година да откаже съюз с ДБ.

“Ние не сме дясна, а центристка партия за това как да се разходват средствата”, каза тогава Асен Василев.

И именно това може да се окаже огромен проблем за подкрепата на новия съюз от твърдия електорат на ДБ.

Но след като зелена светлина за съюза в събота даде ДСБ (най-скептичният от тримата партньори в ДБ), пътят заедно напред е ясен.

Новото ОДС обаче се нуждае от ясни правила - как ще се вземат решенията, кой ще носи отговорност за това, ще се чертаят ли категорични червени линии, или партиите в коалицията все пак ще имат някаква свобода в решенията си.

Концепцията за общи листи също е сред препъникамъните. Особено в големите градове, където всяка от двете формации не иска да отстъпва позиции. Още преди месеци някои анализатори посочиха, че печеливша от коалирането ще е ДБ - през ПП те имат шанс да разширят влиянието си в страната. По традиция десните в София се представят добре на избори и взимат доста депутатски места, но и тук “Промяната” навлезе на техен терен.

При общи листи как десните в София ще гласуват за Асен Василев и неговите лявоцентристки идеи, ако той отново е водач в 23-и МИР? И кой ще застане знаково начело в лидерския 25-и МИР срещу Корнелия Нинова и Бойко Борисов - човек от ПП или от ДБ?

Засега плановете са ДБ и ПП да си разпределят местата по региони, а след това всяка от формациите да определя сама кой да я представлява.

Залогът за представянето на новия съюз на 2 април обаче не е само позиционирането в 49-ото НС, а е по-дългосрочен - с хоризонт местния вот наесен. “Важно е кой ще управлява страната до местните избори. Ако искаме да разбием феодалните владения на ГЕРБ в големите градове, не трябва да допускаме правителство на ГЕРБ да управлява страната”, обясни ген. Атанасов.

Идеята и на ПП, и на ДБ е наесен ОДС-2 да бъде разширено с нови коалиции по места. “Спаси София” например засега избягват темата за национални избори и са се концентрирали в местните. Но лидерът Борис Бонев не затвори вратата за съвместни изяви и посочи двете формации като потенциални свои партньори.

Първо обаче предстои през април да видим дали формулата ОДС ще се окаже успешна и този път. А най-интересното е, че и на тези избори се очертава основната битка да е изцяло вдясно.

 

“Хари Потър” (по Слави) – кой е добрият Дъмбълдор и кой злият Волдемор

Български политически вариант на “Хари Потър” написа иронично Слави Трифонов по повод намерението на Кирил Петков да прави “Обединение на добрите сили”. Във фейсбук профила си лидерът на ИТН ехидно сравни Петков с добрия магьосник Дъмбълдор, директор на училището за магьосници “Хогуордс” в романите на Дж. К. Роулинг, но го нарече “инфантилен”.

“От няколко дни наблюдавам Кирил Петков, като един български Дъмбълдор, как обяснява вдъхновено, че за предстоящите избори събира добрите сили, ама съвсем сериозно. Как “Продължаваме промяната” събират добрите сили. Тоест всички, които не са с тях, са лошите сили. Дъмбълдор срещу Волдемор”, възмути се Слави. А Волдемор е злият магьосник в “Хари Потър”.

“И тук естествено ми е да изкрещя: Абе вие нормални ли сте, бе?”, пише още Трифонов, като добавя, че всъщност няма на кого да изкрещи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>