България още настоява българите да бъдат вписани в конституцията на Скопие

29.01.2023 19:50
Николай Милков СНИМКА: Велислав Николов

България продължава да настоява българското малцинство да бъде вписано в конституцията на Република Северна Македония. Тази заявка направи за пореден път в студиото на БТВ служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Връщането на ситуацията до таз отпреди 10 дни не ни устройва. Искаме да бъдат защитени правата на българите там. Ако това не се постигне и отново нещата влязат в нормален коловоз, това е бетониране на онова статукво , бетониране на репресията. Очакваме практически стъпки и най-важната е вписването на българите в Конституцията", категоричен бе той по повод призивите за деескалация на напрежението между двете страни, последвало побоя над Християн Пендиков.

МВнР министърът посочи, че спазването на правата на хората с българско самосъзнание и на българските граждани, които живеят там е политически въпрос. Той е зелегнал в различни документи ние сме длъжни да реагираме по съответния начин, посочи Милков.

Според него отношенията с България са въпрос на вътрешнополитически дебат в РСМ, а у нас "има изграден вътрешен консенсус как да ги развиваме". "Смятам, че при нас, слава Богу, тоя въпрос не е част от вътрешнополитическата кампания, няма да е част и от предизборната, поне не и в степента, в която това се случва в РСМ", заяви министърът.

Милков е категоричен, че побоят на Пендиков е престъпление от омраза, подобна теза е защитил и прокурорът в първите часове от нападението. Министър Бояр Османи пък се опитал "да подели отговорността за инциденти от такъв характер, казвайки че и от двете страни на границата трябва да прекратим престъпления и говор на омраза". Това също е косвено признание, че е престъпление от омраза, то не може да е друго, добави той. И изрази съжаление, че при подобни престъпления често няма наказани.

Пендиков е получавал заплахи и обиди още в болницата, българските власти са готови да предадат на македонските си колеги IP адреси, от които са идвали те. Външният министър се възмути, че България се занимава, а от македонска страна не е имало реакция до този момент. Пендиков остава в България, докато не получи уверения, че ще е в безопасност као се завърне у дома. Той бил пред дилемата, пред която са много хора - "или там да бъдат снишени, да не се занимават с тази своя активистка дейност като членове на български клубове, или да решат да бъдат прогонени и да дойдат да живеят в Бъглария". МИлков се ядоса, че РСМ не разследва престъпниците, и дори има институции, които подклаждат напрежение. Хората от българските клубове не знаели за какво ги привиквт 0 като свидетели или обвиняеми, затова ходели с адвокати.

Утре предстоят разговори между двете правителства. За Скопие заминава Иван Демерджиев  и шефа на ДАНС. Там ще обсъдят практическите стъпки за деескалацаия на напрежението, влючително и честванията на Гоце Делчев на 4 февруари. РСМ трябва да ги организира така че да бъде запазен мира и сигурността на всички участници.

Според Милков ще е безпрецедентно държава, оято е кандидат за член на ЕС да ограничи достъпа до територията си на хора от страна-членка, още повече ако става въпрос за евродепутат. Това е парадокс, какъвто няма никъде по света. А като изпълнение на междусъюзническите отношения Милков очаква македонските власти да предоставят данни "каквито ние нямаме по отношение на висши български политици с чужди служби", във връзка с твърденията, че наши евродепутати работели за Русия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>