Австрийското "да" за България в Шенген - заложник на вътрешнополитически битки

28.01.2023 12:52
Президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер СНИМКА: Прессекретариат на президентството

В деня след регионалните избори в Долна Австрия темата за ветото срещу България и Румъния ще падне, обобщи мнения в австрийската преса международният редактор на БНР Весела Владкова

Регионалните избори в Долна Австрия, най-голямата провинция в Австрия, предопределят реториката на Виена за влизането на България в Шенген.

Това обясни в предаването "Събота 150" международният редактор на БНР Весела Владкова.

"Провеждането на регионални избори винаги дава много ясна картина за настроенията в страната и точно тези настроения не са по вкуса на канцлера Нехамер, защото неговата Народна партия, консервативната партия, управляваща в Австрия, губи цели 12% в допитванията преди утрешния вот, и всичко това - за сметка на крайната десница – Партията на свободата, която в утрешния ден вероятно ще добави около 10% към резултата си от предишния вот", обясни Владкова.

Затова по думите ѝ най-добрата тема, която е в състояние да привлече повече избиратели и да взриви всяка предизборна кампания, е миграцията.

В деня след изборите темата за ветото срещу България и Румъния ще падне, обобщи Владкова мнения в австрийската преса. В един от коментарите се казва, че пътят на мигрантите е през България и Сърбия, а след това по-скоро през Хърватия, а не през Унгария, в посока Западна Европа.

"Но Хърватия влезе в Шенген, тъй като австрийците прекарват лятната си почивка на Адриатика, а не на Черно море и това просто е наклонило везните. Плюс още един момент - Хърватия даде на съседна Австрия достъп до терминалите си за втечнен газ", допълни тя.

"Има, естествено, лицемерие. Така и не съм чула от австрийското правителство конкретни критерии – какво означава Шенген не работи."

Влизането в Шенгенската зона означава много повече от спестяването на 10-15 минути на граничния контрол, каза още Владкова.

Тя припомни, че през 2013 г. от редица западноевропейски държави е имало организирани пътувания на правозащитници в нашата гранична зона с Турция, които са заявявали, че не искат да се строи нова крепост Европа - две години преди Ангела Меркел да произнесе прословутата си фраза "Ще се справим", а "сега изведнъж същите тези хора в лицето на Нехамер пледират ЕК да ни даде пари да укрепим именно тази ограда".

"Има много сериозен отпор от ЕК, която заявява, че няма да финансира строеж на огради по външните граници на ЕС. Странна е тази загриженост на Австрия как ЕС оставя България сама с този проблем. Докато 27-те не се обединят около обща европейска миграционна политика, решението на този проблем няма да се случи. Не можем да затворим границите 100%, това е невъзможно."

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>