Реформа! Секс играчки, градинари и остроумия за милиционери и че**джии при дебата за главния прокурор (Обзор)

27.01.2023 23:00 Ана Михова
Бойко Рашков се кара на депутата Марин Маринов.
Две гумени ръце постави на трибуната Радостин Василев.
Тома Биков попита може ли предложенията на Рашков да се използват спрямо градинаря му.

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на обвинител №1

Подмятания за секс играчки, градинари, милиционери, криптофараони, чекисти, че**джии, гумени ръце от секс шоп на парламентарната трибуна и три наказания на депутати. С това ще се запомни 3-часовият дебат по кой точно механизъм да бъде разследван главният прокурор.

В петък народните представители продължиха обсъждането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), след като в четвъртък поради липса на кворум не успяха да го завършат.

Обсъждаха пет проекта за промени. Най-разгорещени спорове предизвика този на Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”. Бившият вътрешен министър предлага разследващите полицаи да образуват дела и да провеждат следствени действия без прокурор.

Според Марин Маринов от ГЕРБ предложението било “милиционерщина” и нямало как да не го свърже с незаконния арест на лидера на партията Бойко Борисов преди година. Изказването разгневи доц. Рашков, който започна да подвиква от място:

“Кой си ти, бе? Младежът не знае къде се намира”

А после от трибуната настоя “този младеж” да бъде наказан.

“Когато говорите за милиционерщина, засягате вашия колега Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Аз не съм го завършил. Уважавам всяка професия, включително и хората, които се занимават с пожарогасене. Но предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар. Бойко Борисов е излязъл точно на това основание от МВР - че не е искал да напусне БКП”, възпламени се Рашков. И обясни, че предложенията му не били милиционерщина, защото връщали модела отпреди 2005 г. Председателстващият заседанието Йордан Цонев го наказа с порицание.

Тома Биков от ГЕРБ попита възможно ли е да се запише, че това, което предлага Рашков, “може да се прилага само спрямо него, а след няколко месеца, и спрямо неговия градинар”. (Препратка към разработката “Градинарят” за пране на пари. Твърди се, че тя била за градинаря на бивш вътрешен министър и настоящ депутат - б.р.)

Засегнат от Рашков се почувства и друг бивш МВР шеф - Младен Маринов от ГЕРБ: “Направихте опит да уязвите мен, но и българските полицаи. Това училище беше едно от най-добрите в България. Но не говорим за обучение, а за начина на работа”.

Емоциите не подминаха и Георг Георгиев от ГЕРБ - той попита Рашков дали промените, които предлага, “ще засегнат градинари, хората, които искаха да продадат българската енергетика, участниците в най-голямата криптоизмама, един криптофараон, който бил наричан Криптомир”.

“Вие не сте милиционер, вие сте чист чекист,

което ви оправдава да се сърдите, че ви оприличават на едни почтени хора като милиционерите преди 1989 г.”, обърна се към Рашков Георгиев. После нарече неговото време в МВР “че**джийски период” вместо “чекистки”. Извини се, че било лапсус.

Думата отново взе Рашков - предпочитал да е такъв вместо милиционер и да целува ръце.

“Може би си мисли, че като е пуснал брада, няма да го разпознаят на снимката, когато целува ръце”, отвърна Рашков на Георгиев. (Намек, че Георгиев е целувал ръка на Борисов - б.р.)

В разгара на скандала се намеси и Радостин Василев от “Промяната”. Той постави две гумени ръце на трибуната. Депутати разпознаха в тях играчки, които се предлагат в секс шоповете. Василев обясни, че те били за Георгиев и отдавна искал да му го подари.

“Престанете да внасяте играчки,

защото аз мога да внеса други пластмасови атрибути”, скара се председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. И призова депутатите да отидат “да си играят в други детски градини”.

За да се охладят страстите, беше дадена почивка. След нея Радостин Василев и Георг Георгиев също бяха наказани със забележки. Василев се възмути от санкцията, защото “просто бил направил подарък на Георгиев, за да може да ги целува”.

От три часа и половина обсъждане малко повече от час депутатите отделиха на професионален дебат, преди да минат към гласуване.

В крайна сметка подкрепиха всички проекти за промени в НПК без този на Надежда Йорданова от ДБ, който обаче е много близък до предложението на правителството.

Проектът на Министерството на правосъдието, с който се въвежда механизмът за разследване на главния прокурор, получи 181 гласа “за”, 25 “против”, а един се въздържа. Против бяха от ДПС, всички останали бяха “за”.

Проектът предвижда съдия с ранг от ВКС и ВАС да става прокурор, ако се наложи разследване на

обвинител №1 Дали се налага, ще решава шефът на Наказателната колегия на ВКС, който ще получава сигналите. Пак от тази колегия съдия ще става зам.- главен прокурор, когато започне разследването. Според прокуратурата предложенията противоречат на конституцията и са опит да се подчини държавното обвинение. При обсъждането им в правната комисия главният прокурор даде да се разбере, че ще ги прати в Конституционния съд, ако бъдат приети. Иван Гешев даже попита дали да се чувства горд, че се правят промени за него.

“Аз съм в дилема дали да се гордея за това, че се прави за пръв път в ЕС закон за Иван Гешев, или да ме е срам за състоянието на българската държавност - не знам и се колебая”, коментира той.

Депутатите подкрепиха и промените, внесени от Бойко Рашков, и тези на “Възраждане”. Те приеха на първо четене още един проект за промени в НПК на правителството. Той се отнася основно до правата на непълнолетните заподозрени или обвиняеми.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>