Детонатор от граната в дома на сина на кмета на Панагюрище, експертизи потвърждават, че плашил депутата Таслаков (Обзор)

27.01.2023 21:35
Белишки (с лепенката на дясната вежда) остава в ареста за заканите срещу депутата Стоян Таслаков. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Стоян Таслаков

Компютърно-технически експертизи, направени на телефона на депутата Стоян Таслаков, потвърждават, че той е бил плашен по фейсбук от Иван Белишки, син на кмета на Панагюрище Никола Белишки. Това стана ясно в петък в Софийския районен съд.

Там в 15,30 часа 23-годишният мъж беше доведен с белезници. Появи се със синьо сако, лепенка на дясната вежда, носеше очила и типичната за него дълга брада. По време на цялото заседание младият мъж стоеше изправен, в залата бяха и съпругата му Габриела, както и неговият баща.

Те подкрепяха Иван, който е обвинен в две закани за убийство срещу дептата от “Възраждане”. Първата станала на 17 януари, близо до ул. “Нишава”. По ирония на съдбата и Таслаков, и Белишки живеят на тази улица, при това близо един до друг. Габриела била със съпруга си, когато около 14,30 ч двамата засекли Таслаков и неговата съпартийка Искра Михайлова. Белишки носел кошница с цветя, която била предназначена за подарък за имен ден.

Въпреки това при срещата с двамата депутати се нахвърлил на Таслаков, разказа прокурор Георги Иванов. Първо започнал да го обижда словесно, а след това се заканил с убийство, посочи обвинителят. “Нещо повече, наложило се е съпругата му да го издърпа, за да прекрати агресията си”, изтъкна Иванов. И посочи, че нейните показания се разминават, но това е нормално, защото са семейство. Михайлова обаче е потвърдила за случката. Самата тя била обиждана от кметския син.

Адвокатът на Белишки Тервел Раев обаче не се съгласи. Той изтъкна, че Михайлова е съпартийка на Таслаков и затова подкрепяла показанията му. И коментира цветята, носени от клиента му. “С кошниците ли ще го убива, с орхидеите ли”, попита Раев. Той обаче не се спря на чатовете, които Таслаков е предоставил на разследващите. Експертизата е потвърдила, че депутатът е получавал заплахи по фейсбук. От тях била видна “ескалиращата агресия” на Белишки, посочи прокурорът. И описа съдържанието им. Първо били обиди, после закани за телесни повреди и накрая дори за убийство. Телефонът и няколко други дигитални устройства на Белишки също са иззети, чака се експертиза, която да каже дали на някое от тях е ползван профилът, от който са писани съобщенията до Таслаков.

Само седмица след засечката от 17 януари, в която Белишки продължавал със съобщенията, двамата се срещнали на почти същото място. Този път били сами. Белишки, а и адвокатът му казват, че депутатът ударил младежа. Вероятно затова и мъжът се появи с лепенката на веждата.

Прокурор Иванов обаче изтъкна, че Белишки е извадил пистолет. От дома му е иззето газово оръжие без пълнител. Обвинителят обясни, че за закана за убийство няма значение видът на пистолета. Той се спря на показанията на двамата свидетели, които видели първо Таслаков да влиза в магазина, а след това и Белишки. “Това говори за абсолютна непоколебимост”, каза Иванов. И обясни, че няма житейска логика човек, който е жертва на нападение, да последва агресора си. Добави, че в дома на Белишки освен оръжието, е намерен и детонатор за граната. Младежът няма обвинение за него. Причината е, че самата граната липсва.

Прокурорът акцентира и върху множеството висящи дела срещу Белишки. Спря се на това, че той учи право в 4-и курс, но въпреки това системно нарушавал закона.

Адвокат Раев обясни, че висящите дела не значели нищо, защото клиентът му щял да бъде оправдан по тях. “Всичко е пиар акция на “Възраждане”, само защото бащата на Белишки е кмет”, каза той. А Иван също се защити. “Относно г-н Таслаков и свидетеля Шопов (Климент Шопов - друг депутат от “Възраждане - б.а.), мога да кажа, че те тормозят моето семейство”, посочи Белишки. Това ставало чрез множество сигнали до институциите, които били прекратявани. След задържането му от полицията му пуснали над 10 пъти електрошок, твърди още Белишки. 

Съдия Иван Киримов обясни, че двете закани са отправени в светлата част на денонощието, имало много данни, че именно Белишки е извършителят. Затова го остави в ареста. Младежът може да обжалва на 2 февруари пред Софийския градски съд.

След заседанието Никола Белишки коментира обвинението към сина си. “Няма факти, само твърдения”, каза кметът. И обясни, че от “Възраждане” водели дела срещу община Панагюрище. От партията поискаха неговата оставка.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>