Наводнените карловски села месеци след трагедията: Държавата е абдикирала

27.01.2023 14:12 Весела Бачева

БСП ще искат от Министерски съвет експертна комисия да оцени щетите след наводнението, сигнализират и АДФИ заради кмета на Карлово

"Държавата е абдикирала от нас".

Това заяви на брифинг в Народното събрание Петя Стоянова от село Богдан. Месеци след трагедията на 2 септември, при която няколко карловски села бяха наводнени, местните описаха картинката към днешна дата: неудълбочени реки, пропаднали мостове, непочистени дворове, непроходими улици, съмнения за корупция.

Представители на селата Слатина, Каравелово и Богдан дойдоха в парламента заедно с групата на БСП и представиха своите искания.

"Първият неотложен проблем, който трябва да се реши, е да се удълбочат и укрепят коритата на реките. Това бяха едни малки рекички, които бедствието на 2 септември направи огромни и с много плитки брегове. Те са опасни и до ден днешен. Нагоре по поречието продължава да има огромно количество дървен материал, който не се почиства и до ден днешен, въпреки заклинанията на местните власти, че е свършено много. Искам да ви кажа, че в Каравелово все още има и непочистени дворове", каза Албена Бонева от село Каравелово.

"Вторият много основен проблем, по който искаме властите да ни чуят, защото вече се уморихме да говорим, но няма да се спрем, е гората. Почистването е нещо, което от години не се прави. Особено тези неособено законно направени просеки. Всички знаем, че там се добива много ценен дървен материал и за мебели, и за отопление, но след сечта не се почиства, пуска се в деретата и деретата дойдоха в нашите села. Уверявам ви, не беше само дъжда и това е доказано и от експерти", каза още тя.

Според нея министрите са били закарани на места, на които да им се покаже, че няма проблем със сечта, а просто е минала много вода.

Третото им основно искане е да има разяснителна кампания. Тя обясни, че никой никога в селата не е обяснил, че трябва да подадат заявления до междуведомствената комисия.

"Настояваме да бъдем информирани и да се търси обратна връзка и от нас, т.е да бъдем чувани от властите. Никой не ни чува, никой не ни отговаря на въпросите до ден днешен. Във връзка с информацията, настояваме също да ни бъде предоставена информация за изразходването досега и в бъдеще на финансовите средства, които се отпускат от държавата дадени за почистване, за възстановителни дейности и т.н. Искаме прозрачност, тъй като имаме съмнения, че отново нещата ще станат през "наши" фирми", обясни жената от Каравелово.

И се усъмни в корупция в Община Карлово.

"И още едно искане, тъй като имаме наблюдение и съмнение, че в Община Карлово се правят недобри неща, за го кажа политкоректно, с финансовите средства, както и със средствата от даренията, които бяха постъпили по общинска разплащателна сметка, а не по специална, открита за това дарителска сметка", каза тя.

Затова местните поискаха пълна финансова ревизия на Община Карлово.

Четвъртото им основно искане е да се оформи независима комисия за описи и оценка на частните загуби. 

"Ние подадохме едни описи в началото на септември, около седмица до десет дена след бедствието, където в стреса и бързината всеки описа за каквото се сети. Оригинала на тези описи до ден днешен, говоря за всичките села, стоят от тогава в Община Карлово и никой не знае какво се прави по тях. Никой най-вероятно не е седнал да ги остойности", обясни Бонева. И се разплака.

Йорданка Семкова от село Слатина обясни, че са дошли на тази среща не да разискваме какви са щетите на тези, които са пряко постарали, а за да предотвратят последващи щети. Тя обясни, че единственото, което общината е направила, е да почисти коритата на дерето в селото.

Тя обаче се опасява, че коритото на река Слатина може да доведе до ново голямо наводнение, което повече от 20 години не е било почиствано. "В него дърветата бяха повече отколкото в гората", каза Семова. В момента то било пълно с дънери и пясък, реката си е проправила сама път и приближава къщите.

Край помпената станция, която по време на бедствието е била затлачена и наводнена, след изчистването, няма дига или бряг.

Жената поиска да се почистят и укрепят деретата, които в момента пропадат заради дъждовете и снега, а улиците се стичат в реката.

В окаяно състояние са и мостовете, заради което селото се е разделило на две. Затова жителите сами са си направили мост, който обаче не е обезопасен, няма перила, а по него минават автобуси и камиони.

Освен него има още един мост, който свързва Слатина с другите населени места, но той е пропаднал в единия край заедно с парапета. Напълно отнесен е и мостът между Слатина и съседното село Розино. Сега двете населени места нямат връзка помежду си, а в Розино се намира горското стопанство, аптеки, магазини, кооперации. Слатинци пък имали много земеделски земи там. 

Двете села са на пет километра едно от друго. "След 2-3 месеца ще започне розоберът. Тези хора, които имат розови градини, ще трябва да минават през Столетово, Кърнаре, Розино, в 4 часа сутринта ще стават и ще ходят да берат рози от другата страна на реката, защото нямаме друг достъп", разказа още жената от село Слатина.

Всички улици са се привърнали в малки улици. Затова със собствени сили местните са ги засипали с пясък, но след обилните дъждове, някои улици вече са напълно непроходими.

Покривът на административната сграда пък е пред падане, завит е с найлони. В нея се намира кметството, пощата, библиотеката и магазинът.

"Ако има някаква възможност да се ускорят тези процедури за обществени поръчки, защото това е единството оправдание на Община Карлово - че не се справяме с бедствията, защото няма завършени обществени поръчки и няма средства, осигурени по тях", обясни Семова.

"Ние не усетихме присъствието на държавата зад гърба си. Почувствахме, че тя е абдикирала от нас и от нашата съдба. Тук сме, за да отправим апел към народното събрание и правителството: вземете отношение най-накрая към нашите проблеми", заяви Петя Стоянова от село Богдан.

"Още днес ще внесем искаме в Министерски съвет искане от името на парламентарната група за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Представяте ли си, че още не е минала независима експертна комисия, която да им оцени щетите от преди шест месеца? Това първо трябва да се направи"

Нинова обеща още, че още днес ще сигнализират Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за одит на отпуснатите средства и за разходването на парите от дарителската сметка, заради съмненията на местните в корупция.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>