Нов скандал за дневния ред, Цонев се скара на депутатите за "базови дефицити"

27.01.2023 09:22 Павлета Давидова
Йордан Цонев

НПК пак влезе в залата, като точка 3 е ветото на президента върху закона за енергетиката

Промени в дневния ред на депутатите за пореден път предизвикаха скандал и размяна на остри реплики в парламента

Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска първа точка да бъде продължението на вчерашните дебати по промените в НПК, втора - Законът за предучилищното образование, трета - за горите, след това да се захванат с второ на закона за Защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения. Тя поиска пета точка да е Законът за защита от домашното насилие, последван от Закона за достъп до обществена информация, а промените в Закона за пътищата да остане за другата седмица заради липса на доклад от водещата комисия. По-късно, по предложение на Йордан Цонев като точка трета в днешната програма влезе ветото на президента Румен Радев върху Закона за енегретиката.

Георги Свиленски от БСП пък се ядоса, че за "38-ми път НС отказва да се занимава с важен законопроект като Кодекса на труда, касаещ минималната работна заплата". "Да, важно е да продължим закона за съдебната реформа, но втора точка да е Кодексът на труда", настоя той. При гласуването обаче предложението му не бе прието. Георги Гьоков се оплака, че е цинично. "Защо приемаме седмична програма за работа, а не от ПГ на ГЕРБ да излизат всеки ден да обявяват дневния ред за деня?", попита той и настоя за прегласуване. Бившият социален министър припомни, че текстът е минал на първо гласуване и е цинично да не продължава заради процедурни хватки. Само 90 депутати обаче го подкрепиха.

"Възраждане" поискаха в дневния реда да влезе декларация, приета единодушно от външната комисия, за ситуацията в Северна Македония. И това не мина.

Даниела Дешева от "Български Възход" пък настоя депутатите да започнат работния си ден със Закона за предучилищно образование, защото е минал на второ четене, а след това да се захванат със Стратегията за младежта.

Тогава обаче се намеси отцепилият се от БСП Явор Божанков, който емоционално поиска "да спре този театър" във връзка с промените в НПК. "ГЕРБ я забавиха, така че да падне. БСП гласуваха срещу нея в комисия, днес искат да е първа точка, защото знаят, че тя няма да мине. Вчера тези хора провалиха кворума, за да не се гледа", заяви той и напусна трибуната.

Каква ви е процедурата не разбрах, изненада се председателстващия заседанието Йордан Цонев. И каза, че "има ситуации, в които е по-добре да се въздържим".

От "Възраждане" видяха толерантност към" лицето, изгонено позорно от БСП". "Когато лицето Божанков си изпуска нервите и почва да руагае и да лъже, е хубаво да му се взима думата. Вчера новият му политически пристан в лицето на ДБ и ПП, където ще акустира гордо със своето кръшно тяло... Хубаво е да с е знае, че те бяха причина вчера да спре заседанието на НС. Новият му политически пристан, който гради съществуването си на съдебна реформа и линчуване на Гешев вчера бе тук, но в друга зала, за да воайорства с една фирма, която им каза, че нямат основания", ядоса се Цончо Ганев. Новите троцкисти направиха така, че заседанието да се провали, настоя той. И добави, че Божанков трябва да "се осъзнае къде се намира, а не да седи най-отзад и да подсмърча".

Опитът на Искрен Митев да излезе за изказване бе посечен от Цонев, който обясни, че вдигането на ръце не означава, че трябва да хуква към парламентарната трибуна.

"Вчера ви казах, че и да спрем да сме толерантни, и да започнем да прилагаме правилника с цялата му сила, няма как да заменим базови дефицити, които някои народни представители демонстрират от тази трибуна", ядоса се Цонев на подвикванията в залата и поведението на някои депутати от трибуната. Имало дефицити в първите 7 години на някои, но "не водещите са причина за това, което се говори от тази трибуна".

Все пак Искрен Митев получи думата и се скара на Цонев, че преди е нарекъл лидера на ГЕРБ мутра. И настоя, че като водещ заседанието има задължението да уважава хората в залата, независимо дали ги харесва 

А Цонев отбеляза, че едната част от депутатите им правят бележки, че са прекалено толерантни, друга - обратното. Взимам си бележка от това, което казахте, реши обаче депутатът от ДПС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>