Весела Чернева за РСМ: Ескалация се появява винаги, когато идват избори

27.01.2023 08:56
Весела Чернева КАДЪР: БНТ

Между България и Северна Македония има механизъм за намаляване на напрежението и за идентифициране на проявите на омраза. Този механизъм е ясно разписан в протокол между двете външни министерства от миналата година, но не се прилага.

Тази позиция изрази Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, съветник на бившия премиер Кирил Петков по външната политика пред БНР.

"Не можем да кажем, че няма достатъчно инструменти."

"През последните месеци виждаме, че наистина има увеличаване на напрежението", отчита Чернева. Тя допълни, че когато се стигне до такова покачване на напрежението, това допълнително прави живота на българите в РСМ по-труден.

"Видяхме български евродепутат, който заплашва македонски премиер с атентат. Такъв тип заплахи също не би трябвало да са част от двустранните отношения. Запазване на добрия тон и на приличието много повече биха помогнали на българите, които живеят в Северна Македония, отколкото този доста безотговорен подход."

Привикването на посланика ни от Скопие Чернева оцени като "непремерен жест", защото по думите ѝ "такива жестове се правят в изключителни ситуации".

"Тази ситуация започва да ми изглежда като преднамерена. Траекторията на двустранните отношения, която върви спираловидно надолу, е много лесно. Трудната работа е обратната – да се създаде среда, в която такива неща да не се случват", коментира Весела Чернева в предаването "Преди всички".

След толкова години враждебност, нещата не може да бъдат оставени да се случват от само себе си, заяви тя и уточни, че към този момент няма оплаквания от българи от Северна Македония в Европейския съд по правата на човека.

"Подобен тип ескалация винаги се появява, когато замирише на избори", подчерта Чернева. Според нея има партии и от двете страни на границата, които използват напрежението, за да си вдигат рейтинга.

"И се надяват да се захранват електорално. Нормалните хора се оказват по средата, притиснати от крайности от двете страни, и жертва на този натиск."

Весела Чернева акцентира още върху процеси, "които ни отдалечават от сърцето на европейската интеграция и ни поставят в много маргинална позиция, която може да се замете, когато се занимаваме с двустранни свади".

"Качеството на нашето европейско членство все повече отслабва."

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>