НАП събра 10% повече приходи през 2022 г.

27.01.2023 08:38 Веселина Йорданова, БТА
Борис Михайлов

С 10 на сто повече са приходите, събрани от Националната агенция за приходите (НАП) за централния бюджет през 2022 г. спрямо 2021 г.

"Годината беше трудна, но с положителни резултати", казва в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията Борис Михайлов.

По думите му събраните приходи от НАП са в размер на над 18 млрд. лева. Събраната сума от задължителни осигурителни вноски е над 13 млрд. лева, което е с почти 14 процента повече спрямо 2021 година.

През 2022 г. стартира изцяло обновеният Портал за електронни услуги на НАП. Той е разработен в интерес на потребителите, като им дава повече възможности, по-интуитивна навигация, лесен достъп до информацията за всяка една услуга и допълнителни функционалности, коментира изпълнителният директор на приходната агенция.

Ето интервюто:

- Как оценявате 2022 г. по отношение на работата на НАП?

- Годината беше трудна, но с положителни резултати. Приходите, събрани от НАП за централния бюджет, са в размер на над 18 млрд. лева, което е увеличение с 10 процента спрямо предходната година. А събраната сума от задължителни осигурителни вноски е в размер на над 13 млрд. лева, което е с почти 14 процента повече спрямо 2021 година.

- Кои бяха предизвикателствата през изминалата година?

- Пред редица предизвикателства бяха изправени както служителите на НАП, така и цялата Агенция, която от началото на епидемията от КОВИД-19 изпълнява функции не само на приходна администрация, а и на разходна. Както знаете, в края на 2020 г. НАП започна да изплаща финансови средства на малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки. Изплащането на тези помощи продължи и през 2022 г.

На 9 юли, след влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България (ЗИД на ЗДБРБ) за 2022 г., бе въведена антикризисната мярка в помощ на физически лица при зареждане на гориво. За целта бензиностанциите правеха отстъпката от 25 стотинки на литър/кг, а НАП по нормативно определен ред възстановява средствата на бензиностанциите за предоставената компенсация. Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лв., като до момента е изплатена компенсация на 581 фирми за крайно разпространение на горива.

- В каква посока имаше нововъведения?

- Извършен е преглед и реорганизация на структурата на Агенцията с оглед повишаване на ефективността, с акцент в областта на контрола на стоки с висок фискален риск. НАП, в сътрудничество с Генерална дирекция "Реформи" на Европейската комисия, реализира проект, който се очаква да приключи до края на януари 2023 г. с разработена и внедрена методология за оценка на корупционния риск, с което да се подпомогне ограничаването на възможностите за корупционни прояви в структурите на Агенцията.

През 2022 г. стартира изцяло обновеният Портал за електронни услуги на НАП. Той е разработен в интерес на потребителите, като им дава повече възможности, по-интуитивна навигация, нов дизайн, лесен достъп до информацията за всяка една услуга и допълнителни функционалности, и др.

През изминалата година НАП постави акцент върху отговорния хазарт, като целта ни е да ограничим хазартната зависимост, да дадем насоки за отговорна игра, да предпазим подрастващите. В сайта на НАП са публикувани препоръки към хазартните оператори, съвети за родителите и препоръки за разумно залагане.

След двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на непубличен регистър на уязвимите лица, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, като до 25 януари 2023 г. доброволно са се вписали над 370 души.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>