Следствието пак вън от прокуратурата - за чао парламентът го извади по идея на “Възраждане” (Обзор)

26.01.2023 22:30 Ана Михова
Зам.-правосъдният министър Емил Дечев слуша дебата в полупразната зала.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остана доволен от дебата.
Шефът на правната комисия Радомир Чолаков направи преглед на мястото на следствието през годините.
Христо Иванов и Никола Минчев по време на дебата.

Седмица преди 48-ото народно събрание да мине в историята, депутатите се разбързаха да приемат на първо четене промени в два важни закона, заложени в плана за устойчивост.

Едната е в Закона за съдебната власт и е за създаване на етични кодекси на съдиите и на прокурорите, които двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да напишат, а Пленумът - да одобри.

Втората е в Наказателнопроцесуалния кодекс. Тя е за механизма за разследване на главния прокурор. След близо 9-часови дебати по законопроектите липсата на кворум обаче провали гласуването за механизма за разследване на обвинител №1.

В 18,15 часа се оказа, че в залата има само 76 народни представители.

“Няма кворум, ще продължим утре” - с тези думи председателстващият Йордан Цонев закри заседанието.

Някои хитруват, други се страхуват, трети казват “за”, но мислят “против”, демек лъжат

Взети заедно, имат мнозинство в 48-то Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на “гениалните трикове” на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?

Това написа във фейсбук след заседанието правосъдният министър Крум Зарков.

Дори и да бяха гласували на първо четене промените в НПК, малко вероятно е те да бъдат приети и на второ, защото следващият петък ще е последният работен ден на парламента.

Той може да ги приеме само ако се съкрати срокът за изготвянето на докладите на 3 дни след първото гласуване. Предвид обема на промените това изглежда невъзможно.

Часове по-рано народните представители все пак успяха да гласуват на първо четене два законопроекта за промени в съдебния закон. Те са внесени в края на октомври миналата година.

Единият е на “Възраждане”, а другият, който е заложен в плана - на Министерството на правосъдието. Предложенията на Костадин Костадинов и хората му са следствието да излезе от прокуратурата, а неговият шеф да разследва главния прокурор.

Проектът на “Възраждане” получи 117 гласа “за”, 20 бяха против, а 48 се въздържаха. Оказа се, че на много от депутатите идеята следствието да не е в прокуратурата, както беше преди години, не им е чужда.

Проектът на Министерския съвет беше подкрепен от 166 народни представители. В него се предлага съдийската и прокурорската колегия на ВСС да направят етични кодекси на съдиите и на прокурорите. Това трябва да стане месец след влизането на закона в сила.

Другото предложение е Инспекторатът на ВСС да провежда антикорупционно обучение. Идеята, която също е в плана, не се одобрява от самия Инспекторат и на Националния институт по правосъдието, където се обучават магистратите. Двете институции смятат, че тя противоречи на конституцията.

Основният дебат се въртеше около проекта на “Възраждане”.

Мирослав Иванов от “Продължаваме промяната” го критикува, защото нямало нищо иновативно.

“Директорът на НСлС е дясната ръка на главния прокурор

и вие предлагате този човек да го разследва”, добави Иванов.

“Вие не предлагате нищо ново и нищо смислено поне по темата механизъм за разследване на главния прокурор”, каза още той.

Според Мустафа Карадайъ изваждането на следствието от прокуратурата заслужавало сериозно внимание.

“Това донякъде може да даде решение и за разследването на главния прокурор”, добави лидерът на ДПС.

Радомир Чолаков, който е шеф на правната комисия, също взе думата. Преди изказването му председателят на парламента Вежди Рашидов се пошегува: “Да не вземете да предложите въобще да няма прокуратура, че вече сме цъфнали”.

Според Чолаков Министерството на правосъдието през последните две години генерирало конфликти. Критиката му беше по повод на предложението Инспекторатът да обучава магистратите по антикорупция.

“Подкрепихме го на първо гласуване, само мир да има”,

обясни Чолаков, но добави: “Опитваме се една грешка да я поправим с друга и грешките стават все по-дълбоки”, добави той.

Шефът на правната комисия направи преглед на дебатите по време на Великото народно събрание, когато се е обсъждало мястото на следствието.

По думите му предложението на “Възраждане” е иновативно и идвало да каже на народните представители: Поправете си грешката.

И връща следствието там, където му е било мястото, дадено от бащите на конституцията.

“Защо защитавате техния законопроект, щом те са ваши опоненти”, попита го Искрен Митев от ПП.

Логично думата взе и Бойко Рашков от “Продължаваме промяната”, който беше шеф на следствието. “Идеята не е нова, а е много стара”, каза той. Според Рашков ценното в проекта било, че съответната гилдия също иска да се възстанови мястото на следствието извън прокуратурата.

Независимо дали ще подкрепим, или не, идеята си заслужава, каза още Рашков, който виждал рационално зрънце в предложението. По думите му само относително независим ръководител на следствената служба можел да проведе разследване на главния прокурор.

Цончо Ганев и Костадин Костадинов пък го похвалиха, че много рядко се случвало от “Промяната” някой да говори с аргументи. Това вероятно е най-професионалният дебат, откакто 48-ият парламент съществува, обобщи лидерът на “Възраждане”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>