Седнал, Слави чу въпроси след 3 г. в изолация, театрална черна завеса после скри как си тръгва (Обзор)

26.01.2023 22:00 Весела Бачева
Станислав Балабанов, Тошко Йорданов, Катя Илиева и Ивайло Вълчев седяха около Слави Трифонов на масата за пресконференции и не мръднаха от нея, докато не се спусна завесата. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
По време на целия брифинг Слави Трифонов почти не се усмихна, а запази строгото си и почти намръщено изражение, взирайки се с присвити очм в журналистите. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Повече от 3 години след последната си поява в публичното пространство Слави Трифонов вдигна завесата и застана пред медиите. Буквално. Това се случи на брифинг, организиран от партията му “Има такъв народ” в едно от студиата на партийната му телевизия 7/8.

За срещата бяха разпратени покани до медиите, а изявлението на политика, бивш шоу водещ, се излъчваше на живо във фейсбук и в ефира на телевизията.

Слави посрещна журналистите седнал и заобиколен от най-верните си сценаристи и бивши депутати от ИТН Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

Липсваше Ива Митева, която стигна до най-първия пост в държавата като депутат от ИТН - шеф на парламента, но преди време официално се оттегли от партийния живот. Но до Слави седна ново за партията женско лице - журналистката Катя Илиева.

Облечен в черно - с тениска и кожено яке, Слави изглеждаше видимо спокоен, макар през повечето време да се държеше здраво с двете ръце за масата. Гледаше съсредоточено, почти не си позволи да се усмихне и запази типичното си сериозно, дори смръщено изражение с присвиване на очите, докато се взираше в журналистите.

Пресконференцията продължи малко над час и никой около Трифонов не си позволи да стане. А когато свърши, бе пусната завеса, която

сложи край на спектакъла

Но започнаха спекулациите за здравословното състояние на шоумена. Защо завеса? Трудно става или просто това е ефектен сценарий?

Последният път, в който Трифонов бе видян на живо, бе при първия му опит за учредяване на партия “Няма такава държава” на 5 октомври 2019 г. в София (после преучредена като “Има такъв народ”). Тогава журналистите не бяха поканени, а отвън Трифонов не спря, за да отговори на въпросите им.

Следващата му поява бе при старта на 45-ото НС - единственото, в което бе депутат. Това обаче беше по време на пандемията от коронавирус и Трифонов не се появи в парламента, а заедно с още няколко депутати се закле дистанционно, което бе излъчвано наживо на видеостена в пленарната зала. Пак имаше широка дискусия в социалните мрежи дали и как е успял да се изправи.

По-късно през юни същата 2021 г. бе заявено, че Слави ще участва в национална среща със студенти в Пловдив. Въпреки сериозната реклама, той не се появи и го представи Ива Митева. Миналата година политикът даде едно-единствено интервю - за Дарик, което обаче се проведе на негова територия, пак в студиото на 7/8 тв.

Всички останали послания са във фейсбук, на живо или на запис “от дивана”.

Дори повечето от съпартийците му не общуват с него очи в очи. “Не съм виждал Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали от повече от година”, призна бившият спортен министър Радостин Василев, но едва когато ИТН изтегли своите от кабинета “Петков” и той видя къде е “Промяната”. Същото споделяха и част от депутатите на ИТН в предходните парламенти.

Най-важното, което трябваше да стигне до хората от този едночасов спектакъл, бе, че референдумът на Трифонов за президентска република няма нищо общо с президента Румен Радев.

Не съм се виждал с него. Откакто е президент, може би съм се виждал един път, но беше преди много време. Не съм разговарял с него и не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която имаме ние, обясни Трифонов. След което

я сля с с тази за мажоритарните избори,

за която той също организира референдум през 2016 г.: Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори, а президентската република според мен е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор. Той не знае за тази наша цел, води си президентството, а ние си водим това, което решаваме, че е правилно.

На президентските избори през 2021 г. партията на Трифонов подкрепи генерал Радев за втори мандат. Вчера обаче Трифонов така и не отговори коя днес е подходящата фигура начело на президентска република. Без ясен отговор остана и въпросът каква точно е визията на ИТН за такава. 400 хил. подписа ще се стреми да събере инициативният комитет, за да задължи Народното събрание да насрочи референдума.

За справка, едва 96 071 гласа получи ИТН на изборите през ноември. Трифонов обаче не намери връзка между своето представяне на изборите и рефендума. Иначе тези гласове дават 3,83% от вота - 6 пъти по-малко от резултата им през лятото на 2021 г., когато ИТН спечели изборите.

Промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания, които е имало към това, което хората са ни възложили, обясни Трифонов.

ИТН няма да влиза в предварителни коалиции за предстоящите избори. И по принцип това с коалицията предварително хич не ми харесва. Няма да има такава, тя е невъзможна, заяви той. Още не е решил дали да бъде част от листите.

Стана ясно обаче, че очаква партията му този път да влезе в парламента и дори заяви, че се доверява на “професионалистите” - чуждестранна социологическа агенция, изготвила проучване по поръчка на ИТН. Според него те биха спечелили 8,5% от вота, ако той беше сега, а извън парламента биха останали ДПС и “Български възход”, които в момента имат общо 48 депутати. Проучването обаче не обхващало вота от чужбина.

Слави избяга от ясен отговор защо сега ИТН получава цялата си партийна субсидия, след като се бореше тя да стане само 1 лев на глас и когато НС отхвърли това, се отказа от своите 7 лв. отгоре. След като ще подаваме декларации пред КПКОНПИ, значи ще си получаваме цялата субсидия, вметна Тошко Йорданов. Още в сряда Слави обяви, че ще си плати глобите и ще подаде своята декларация.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>