Илиян Филипов след нова среща в общината: Последно трябват 58 млн. лева за Колежа

26.01.2023 13:26 Радко Паунов
Бизнесменът Илиян Филипов след днешната среща в община Пловдив. Снимки: Авторът
Илиян Филипов (вдясно) и представителят на феновете на "Ботев" Рашко Стоянов след срещата.

- Това е цялата сума, ако искаме готов стадион до края на годината, изчисли бизнесменът

- Не само пловдивчани, и аз се възмущавам - абсурдно е, отговори и.д. кметът Величко Родопски

Още 22 милиона лева са нужни, за да бъде завършен стадион "Христо Ботев". Това заяви пред "24 часа" бизнесменът Илиян Филипов след поредна среща в общината между него, и.д. кметът Величко Родопски, представители на клуба и на феновете.

Собственикът на ПИМК, който строи стадиона, припомни, че преди 2 г. е спечелил обществената поръчка за 53 милиона лева. "До момента има осигурени 36 милиона лева. След като предадоха новите количествено-стойностни сметки обаче сумата набъбна на 58 милиона лева. Внесъл съм разчетите в община Пловдив преди 25 дни. И реално, ако искаме готов стадион, трябват 58 млн. лева", каза бизнесменът.

Той твърди, че на срещата, която приключи преди малко, не е имало претенции към него. Феновете представляваше шефът на дирекция "Местни данъци и такси" Рашко Стоянов, заклет ботевист, а собственикът на отбора - от Александър Ослан, който минава за негова дясна ръка. 

"Говорихме общината по какъв начин смята да финансира обекта. Попитаха ме мога ли в рамките на три бюджетни години да разсроча разликата от 22 млн. лева. Казах, че мога. Това е единственият вариант", обясни Филипов.

Той се надява феновете да се успокоят, а протестът им на 1 февруари е с искане за осигуряване на цялото финансиране за комплекса. 

Знае ли, че пловдивчани вече силно се възмущават от милионите, които се изливат в двата стадиона - на "Ботев" и "Локомотив", попитахме Филипов.

"Прави са хората. Но ние нямаме вина, че голяма част от парите на Пловдив отиват в държавния бюджет, а се връща малка част от тях", отговори бизнесменът.

Зам.-кметът Величко Родопски, който изпълнява функциите на временен градоначалник, тъй като Здравко Димитров е в отпуск до 1 февруари, отговори, че засега няма да внася искане в местния парламент за отпускане на допълнителна сума.

"Искам точни сметки. Когато ги представят, ще поканя другия четвъртък всички представители на групи в общинския съвет, за да кажат дали ще подкрепят такова нещо. Но държа всичко да е черно на бяло. Защото представителите на "Ботев" ми казват едно, а като почнем да говорим излиза друго", обясни Родопски.

Той допълни, че ще бъде направен анализ на изпълненото по обекта до момента с изчисления на квадратен метър по квадратен метър. "То не става така - дай 20 лева, ето ти ги", заяви и.д. кметът. 

"Прави са пловдивчани да негодуват срещу изливането на толкова пари в стадиона. И аз се възмущавам. Абсурдно е", завърши Родопски.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>