В Англия дават до 20 паунда, ако си изключиш електроуредите за час

26.01.2023 22:30 Павлина Трифонова
Обещанието бе, че хората ще могат да получат до 20 паунда отстъпка по месечните си такси за ток и газ, ако намалят консумацията на енергия с над 20%.

Платени бяха близо три милиона за два дни, за да не се стигне до масово спиране на тока

Великобритания е обхваната от много студено време и енергийната система на страната започва да изпитва недостиг заради високото потребление. За да не се стигне до масово спиране на тока, два поредни дни действаше авариен план, според който на домакинствата се плащаше, ако изключат електроуредите си в пикови часове на потребление. В понеделник това се случи между 17 и 18 часа, а във вторник от 16,30 до 18 часа.

Обещанието бе, че хората ще могат да получат до 20 паунда отстъпка по месечните си такси за ток и газ, ако намалят консумацията на енергия с над 20%. Над милион домакинства и фирми пожелаха да участват в схемата, като условието бе да имат така наречените “умни електромери”, които

отчитат използването на електроенергия в реално време

Вече близо 29 млн. обекта в Обединеното кралство разполагат с такива, но се оказа, че доста от тях не са успели да кандидатстват за отстъпка, въпреки че 26 енергийни доставчика обещаха да съдействат на клиентите си.

Много от включилите се пък изразиха разочарование пред медиите, тъй като получили само около 30 пенса, въпреки че са намалили потреблението си до минимум. По телевизиите бяха показани семейства, които стоят на свещи, а други карат колела, докато в продължение на час в домовете им е тъмно и студено.

От енергийните дружества обясниха, че типичните битови ползватели на електроенергия са получили над паунд, а около 5% от участвалите в експеримента са спечелили 8,75 паунда. По принцип те плащат между 3 и 6 паунда за всеки спестен киловатчас в рамките на обявения час, но за база се използва средно потребление от предишни периоди. Така че, ако то е било по принцип малко в тази част на деня, не може да се получи голяма отстъпка. Реално на 20 паунда могат да разчитат домакинства, които се отказват от обичайни за тях по това време дейности с голяма консумация на ток като зареждане на електромобили, пускане на пералня, сушилня или съдомиялна.

В понеделник са били платени общо 850 000 паунда за намалено потребление, а във вторник – 2,1 млн. паунда. Представители на британските власти казаха, че финансовата схема за гъвкаво потребление вероятно ще се превърне в част от живота на Обединеното кралство. Основната причина са сътресенията с газовите доставки от Европа и необичайните и продължителни студове, които през последните зими сковават Острова. Те не само увеличават потреблението, но и намаляват производството на вятърна енергия, която в обичайна метеорологична обстановка може да осигури половината от необходимия ток на страната.

Заради войната в Украйна вносът на ток от Европа чрез подводни кабели също е несигурен, което принуди британското правителство да отложи пълното затваряне на три спрени въглищни централи и даже да поиска преди дни от ръководствата им да ги подготвят за евентуално пускане, ако студеното време продължи.

Редакторът на Би Би Си по въпросите на климата Джъстин Роулат коментира, че прибягването отново до въглища е знак колко далече трябва да стигне революцията във възобновяемите енергийни източници. Той подчерта, че все още няма икономични решения за съхранение на енергия в мрежов мащаб, които да могат да преведат страната през периоди на продължителни студове, съвпадащи със затишие на вятъра.

Газовите сътресения в Европа принудиха и други европейски държави да въведат програми за свиване на потреблението на енергия. Във Франция например бе забранено

обществените сгради да се отопляват повече от 19 градуса

Намалена бе скоростта на ски лифтовете и производството на изкуствен сняг. Започна да се плаща на държавни служители по 2,88 евро на ден допълнително, ако останат да работят от домовете си, за да може да се изключи отоплението в правителствени сгради.

Испания също наложи температурни ограничения в обществени и търговски помещения, за да пести енергия. Например гари и летища не могат да бъдат охлаждани под 27 градуса през лятото или затопляни повече от 19 градуса през зимата. В Хърватия тези нови норми са съответно 25 и 21 градуса, а Германия прибави към тях и спиране на външното осветление през нощта на известни сгради, включително на Райхстага.

Кампанията за пестене на енергия в Нидерландия пък се нарича “Завъртете ключа”. Тя насърчава хората да изолират домовете си, да си купят енергоспестяващи уреди и да намалят термостата на отоплението си с градус.

В Полша на домакинствата е обещано да получат допълнителна отстъпка по месечните си сметки за ток, ако успеят да свият потреблението си с 10 на сто през тази година в сравнение с 2022 г.

Италианските семейства с ниски доходи ще получават бонуси за ток и газ

ВИОЛИНА ХРИСТОВА, РИМ

За да се справи с проблемите на италианските домакинства и бизнес от поскъпването на енергията, правителството отдели 21 милиарда евро в бюджетния закон. Те ще бъдат отпуснати под формата на бонуси и помощи през първото тримесечие на 2023 г., но се очаква мярката да се продължи и за следващите тримесечия чрез други укази и средства.  

Все повече семейства с ниски доходи и с финансови проблеми ще имат тази година право на бонуси за ток и газ, както беше и миналата година. Това е така, защото се вдига от 12 на 15 хиляди евро прагът на т.нар. индекс  ISEE (в него се взема предвид не само месечният доход, а и имуществото на съответното семейство). За тези домакинства освен това се намалява от 22 на 5% ДДС в сметките за отопление, и от 22 на 10% ДДС в тези за пелети. Предвидени са и единични допълнителни бонуси освен другите.

За индустрията пък правителството спря до 31 януари 2023 г. прекъсването на тока за големите фирми длъжници за сметките на газ.

Правителството на Джорджа Мелони удължи много от мерките за пестене на енергия, въведени при предишното на Марио Драги. С два градуса е по-ниска температурата на климатиците за отопление и парното работи с час по-малко на ден. Освен това то беше включено седмица по-късно от обичайното през ноември и ще бъде изключено седмица по-рано през март 2023 г. Правителството съветва италианците да вземат по-бързи душове, за да се пести топла вода, да се включват пералните и миялните машини само ако са пълни, да се изключват винаги от контакта уредите, които не се ползват.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>