Бойко Борисов след побоя на Християн Пендиков: В Скопие трябва да внимават да не разлютят българите

25.01.2023 19:00
Бойко Борисов КАДЪР: Фейсбук/Бойко Борисов

„Най-страшното на Балканите е да се лютят българите. Ние всичко сме направили за РСМ. Винаги са имали пълната ни подкрепа. Затова ги призовавам, още веднъж казвам - осъдете нападателите“. Това каза Борисов по време на среща с майката на пребития българин Пендиков в централата на ГЕРБ. Той подчерта, че тази среща трябва да послужи като ясно послание към македонските власти.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че лично ще запознае президента на Европейската народна партия Манфред Вебер с пребития македонски българин Християн Пендиков в Охрид.

„Осъждаме агресията срещу Християн Пендиков. Ще разговарям с лидера на ЕНП Манфред Вебер. Ще настояваме на европейско ниво да се осъди побоят над него“, каза Борисов.

Той призова македонските власти – премиер, министрите на вътрешните и външните работи – да направят всичко възможно, за да бъдат задържани и наказани виновните за побоя. „Само така РСМ ще докаже, че е правова държава“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че подобни действия, като това нападение и бездействието за неговото наказване, са недопустими, предаде БГНЕС.

Той напомни, че България най-много е помагала на РСМ, но в Скопие трябва да внимават „да не разлютят българите“. „Нашият гняв не е безобиден. Нашата обич и любов към вас е огромна като държава, но и гневът ни е тежък. РСМ ще го изпита, ако властите бързо не си свършат работата и не накажат виновните“, обърна се Борисов към Скопие.

Майката на Християн - Габриела Димкова, благодари за всичко, което направи българската държава, лекарите и подкрепата от страна на Борисов. Тя пожела никога повече в РСМ да няма подобни инциденти. Всеки трябва да има право да изразява своята етническа принадлежност, каза Габриела Димкова.

На 19 януари секретарят на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид стана жертва на побой и пострада тежко. Той бе транспортиран в София с правителствения самолет „Фалкон“ и настанен за лечение във ВМА.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>