Доц. Наталия Киселова: Изборите може да бъдат оспорени

24.01.2023 22:50
Доц. Наталия Киселова КАДЪР: NOVA

"Неофициално се говори, че е възможно да бъдат оспорени изборите. И правителството, и ЦИК са разумни хора и ще положат усилия да бъде изпълнен ИК. Друг е въпросът дали усилията и средствата, които ще бъдат хвърлени, ще си струват", това заяви експертът по Конституционно право доц. Наталия Киселова. 

Тя смята, че ще има размествания в парламентарните групи.

"Ако сравним всички парламенти от 4 април досега, в рамките на тези две години, подредбата беше в различни конфигурации. Резултатът беше все неуспешен, но трябва да сме оптимисти и да призоваваме избирателите да упражнят правото си на вот. Само високата избирателна активност ни гарантира по-представителен парламент", категорично заяви тя.

"Няма да успеят да съберат и 200 000, защото това е сложна процедура и те нямат избистрена концепция какво искат да предложат. Ще бъде обречена на неуспех", така Киселова коментира пред България он еър темата за свикването на референдум за президентска република на ИТН.

"Когато се насложат процедурите и се погледне календара, човек може да сведе датите до две. Аргументацията на президента беше въз основа на това, че се сменя часовникът на 26 март - обективно обстоятелство и политически аргумент, че се дава малко време на НС", каза още тя.

По думите ѝ този парламент в последните дни показа, че пилее времето.

"Ако трябва да направим оценка - тя е, че не спираше кампанията. "Възраждане" от първия ден си заявиха, че се борят да бъде спуснато НС и да се отиде на нови избори, докато всички останали коментираха, че ще положат усилия", заяви доц. Киселова.

Тя смята, че президентът Радев е можел да даде повече време. 

"Дневният ред на НС не е този, който са очаквали президентът и вицепрезидентът, и това е причината тази вечер Радев да даде хоризонта. Друга е причината още малко да отложи, не веднага да издаде указите, тъй като първият указ е за служебно правителство, възможно е да има персонални промени в правителството", посочи Киселова.

Според преподавателя по Конституционно право има сектори, в които има напрежение и други сектори, в които министърът е възможно да има други планове за бъдещето си.

"Там, където се налага да има смяна, президентът трябва да намери достоен заместник. Основната част от водещите министри ще бъдат запазени. По-популярните и по-позитивно приеманите в медиите, ще бъдат отново назначени", смята тя.

Доц. Наталия Киселова коментира, че ще бъдем изправени пред нов вариант на машинно гласуване и изискванията към хартията, трябва да бъдат удовлетворени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>