Стамен Янев обвинен за “златните” паспорти по сигнала на ДПС - разколебал доверието на хората (Обзор)

24.01.2023 21:33
Стамен Янев не отговори на позвъняванията на “24 часа”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Обвинение престъпление по служба заради издаване на т. нар. златни паспорти получи бившият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

През февруари 2022 г. в прокуратурата постъпил сигнал от депутат от ДПС, припомнят оттам. В него се твърдяло, че са допуснати нарушения на изискванията на законите за българското гражданство, за чужденците в България и за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно за граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, или т.нар. златни паспорти, които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС. Това бе схемата за даване на българско гражданство на чужди инвеститори, вложили над 2 млн. лева в страната.

Тогава депутатът от движението Хамид Хамид разказа, че получил сигнала в пощенската си кутия в парламента. В него имало данни, че над 120 китайски и руски граждани по съмнителен начин са получили BG паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева.

След като получили сигнала, от закритата вече Специализирана прокуратура образували разследване, което днес е в Софийската градска прокуратура. То било водено от националното следствие. Оттам го докладвали в прокуратурата този петък, 20 януари. След проверка на събраните доказателства е повдигнато обвинение срещу Стамен Янев затова, “че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като изпълнителен директор на БАИ не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ”, пишат от прокуратурата. И обясняват, че разследването продължава. Имало да се изяснят още много факти и обстоятелства. Не било изключено и други да бъдат обвинени.

Ако бъде признат за виновен, Янев може да получи от 1 до 8 г. затвор, както и забрана да заема определена държавна или обществена длъжност. Той е с мярка за неотклонение подписка.

Потърсен от “24 часа”, Янев не отговори на мобилния си телефон. Когато беше подаден сигналът от ДПС, той обясни, че БАИ само проверява наличието на сделка с финансов актив и предоставя удостоверение, нищо повече. “Не издаваме златни паспорти”, категоричен беше тогава Янев.

“При нас няма информация кой е получил паспорт и кой - не. Процедурата е политическо решение. Има я от 1999 г., а през 2013-а законът даде възможност на БАИ да участва в нея. Хамид е един от яростните защитници точно на тази промяна през 2013 г. Аз съм “за” да бъдат премахнати този тип процедури”, обяви Янев.

През декември м.г. пък правосъдният министър Крум Зарков обясни, че за последните три месеца България е отнела 12 “златни” паспорта, за други пет процедурата е в ход.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>