Изборите на 2 април, ЦИК отказа Радев от 26 март (Обзор)

24.01.2023 22:00
Румен Радев
Камелия Нейкова, Севинч Солакова, Емил Войнов (на преден план) и останалите членове на ЦИК излизат от срещата при президента. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Само към 2 минути продължи срещата на Корнелия Нинова и ръководството на БСП с Румен Радев, на която соцлидерката му върна неизпълнен третия мандат. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април. Очаквано това е решението на президента Румен Радев, след като в последните дни и партиите, и ЦИК “му подсказваха” тази дата.

Последният работен ден на 48-ото народно събрание ще е на 3 февруари. Преди да подпише указа за разпускането му обаче, Радев очаква от депутатите в оставащата малко повече от седмица да приемат важните закони - антикорупционния, за контрол на главния прокурор и други по плана за възстановяване, които са в напреднала фаза.

Радев обяви избраната от него дата снощи пред репортери, след като по-рано през деня първо прие от Корнелия Нинова неизпълнения трети мандат (виж по-долу), а след това се срещна с ръководството на ЦИК, за да чуе готовността им да организират вота.

Изборите не може да са на 26 март, категорична бе шефката на комисията Камелия Нейкова. Обясни го първо на депутатите, които я извикаха извънредно да я изслушат, а после го повтори и при Румен Радев. Партиите също отхвърлиха мартенски избори.

Така на президента му остана да потвърди прогнозата на “24 часа” от преди месец - вотът да е на 2 април.

Ако е на 26 март, не може да се достави нужното количество хартия, но за април ще се справим, обясни Камелия Нейкова. Като аргумент за по-късната дата тя дори посочи смяната на времето на 25 срещу 26 март като още един мотив, криещ рискове, тъй като часът на машините не се настройва автоматично.

ЦИК потвърди, че ще са готови за 2 април, тъй като проверката с печатницата на БНБ с наличните машини е минала успешно. 50-те дни, които БНБ иска за разролването на хартията, са заради поисканите от комисията 30 хил. ролки, но реално ще стигнат между 15 и 20 хиляди.

На изборите на 2 октомври 242 избиратели са гласували средно на една машина в секция и по една ролка хартия е била достатъчна.

С измененията в Изборния кодекс ЦИК трябва да създаде звено по машинното гласуване, което било най-сериозното предизвикателство - няма експерти.

Оказва се още, че няма яснота и по осигуряването на видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след края на изборния ден във всички секции. По тази тема ЦИК продължава срещи с Министерския съвет, който отговаря за техническото обезпечение.

Мисли ли БСП за коалиция с ГЕРБ и ДПС? Само ако конгресът реши

Само 2 години може да действа официалната забрана БСП да се коалира с ГЕРБ и ДПС, гласувана от 50-ия конгрес на 22 януари 2021 г. Решението за отмяната ѝ обаче първо трябва да бъде поставено, а после - евентуално прието на второто заседание на 51-ия конгрес на социалистите на 11 и 12 февруари.

Темата е актуална, след като на лидерската среща, организирана от Корнелия Нинова, Бойко Борисов обяви, че ще поиска от ГЕРБ и конгреса също да отпадне забраната за коалиране с БСП при екстрени ситуации и когато става въпрос за технически или експертен кабинет.

“Ще решаваме на конгреса - дали изобщо някой ще повдигне този въпрос”, обясни Нинова на излизане от президентството, където буквално за 2 минути върна на Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

След падането на кабинета “Орешарски” червените са особено чувствителни на тема коалиции. След евроизборите през 2014 г. ДПС разтури съюза с БСП, скрепен с целувка между Сергей Станишев и Лютви Местан на Орлов мост след извинение на социалистите за възродителния процес.

После темата да се забрани коалиране с ДПС бе обсъждана при оттеглянето на Станишев като лидер на БСП през 2014 г. Забраната обаче бе наложена на конгрес 7 години по-късно, когато Нинова пое БСП.

Националният съвет на партията гласува нещо като частично падане на забраната миналата седмица - разреши на Нинова да води разговори с всички партии, за да организира тя лидерската среща по национални приоритети за третия мандат. Тя отказа във вторник да посочи с кои партии БСП може да работи в следващия парламент, преди да е видяла резултатите от изборите. Но прогнозира, че в 49-ото НС ще има промени и очаква то да успее да излъчи правителство, за да не се задълбочи политическата криза.

Очаквано лидерката на БСП е против референдума на Слави Трифонов за президентска република.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>