Дебат за президентска република? Нужен е, но не сега, обяви вицето Йотова (Обзор)

23.01.2023 21:30
Илияна Йотова
Хората на Слави Трифонов внесоха в НС уведомление за започването на подписката за референдума

Отклонява идеята за допитване насред “нажежени страсти”, хората на Слави обаче започват да събират подписи

“Смяната на модела на управление на една страна е изключително важна тема, която изисква една по-спокойна ситуация с възможност да се проведе истинска кампания “за” и “против”, да се чуят много аргументи, мнения, да се направи анализ и оценка как един или друг модел действа в страните в ЕС.”

Този коментар направи вицепрезидентът Илияна Йотова вчера малко след като партията на Слави Трифонов внесе в парламента уведомление, че стартира събирането на подписи за провеждане на референдум. От “Има такъв народ” искат свикване на Велико народно събрание за промяна на държавното устройство от парламентарна в президентска република. По закон са им нужни 400 хиляди подписа, за да бъдат задължени депутатите да насрочат искания референдум.

Винаги е добре да има допитване до хората по важни теми, коментира Йотова, но допълни, че “има риск за самото допитване” в момента, защото са “твърде много нажежени страстите”. И не е добре референдумите да се комбинират с избори - “съвсем други са движещите мотиви и на политическите формации”, а сега темата щяла да мине през предизборната кампания.

Вицепрезидентът напомни, че демокрация се гради и развива чрез политическо представителство, и обясни, че

самата тя твърдо вярва в парламентарната система,

а Народното събрание е “онзи върховен орган, който може и трябва да решава проблемите на страната в тясна координация и добър диалог с останалите институции”.

Слави Трифонов обяви намеренията си за референдум за президентска република още миналото лято, когато ИТН излезе от властта. Според него трябва “да се разбие моделът на цялата политическа система”. Същата идея лансира и на старта на 48-ото НС, когато в продължение на три дни депутатите не можеха да изберат председател. Слави обяви, че изходът за “буксуващия парламент” е само един - референдум за президентска република.

Тогава говорителят на служебното правителство, който бе и съветник на президента по парламентарните въпроси - Антон Кутев, обясни, че

идеята на Слави не е съгласувана с Радев

самоинициатива е. А шефът на Стратегическия съвет на държавния глава проф. Александър Маринов определи като нулева вероятността България да стане президентска република, и обясни, че Радев не иска това.

Самият президент е сдържан в коментарите си по темата. Тя обаче се лансира упорито от някои политици и политолози, близки до него. Като Слави Василев, който за кратко бе в първия екип на Радев при влизането му на “Дондуков” 2 през 2017 г. Василев дори издаде монография, в която развива тезата, че полупрезидентска република по примера на Франция ще върне равновесието на властите у нас.

Президентска република е единственият изход от кризата на българския конституционен модел, смята и евродепутатът от БСП Иво Христов, който преди това бе началник на президентския кабинет.

Засилената роля на Радев в управлението чрез служебни кабинети бе коментирана и на лидерската среща по 3-ия мандат, организирана от Корнелия Нинова миналия петък. Тогава и соцлидерката, и Бойко Борисов настояха, че центърът на разговорите за управлението трябва да е НС и страната да си върне парламентарната република.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>