В Бургас родители записват онлайн децата си за млечна кухня

23.01.2023 16:48 Димчо Райков
Екипите на детската кухня разнасят храна на 29 места в Бургас.

Ваучери за храна и информация за алергените вече може да се получават дистанционно

Бургас разширява списъка на електронните услуги за граждани. След като наскоро обредният комплекс направи възможно онлайн запазване на дата, час и място за сключване на брак, общината допуска вече и дистанционно закупуване на ваучери за храна за Детска млечна кухня. 

Новата електронна услуга “Виртуална кухня” от 10 ч днес ще бъде в активен режим на работа, обявиха от кметството. Ваучери ще се заявяват и закупуват от понеделник до четвъртък за следваща седмица.

Новата услуга се очаква с голямо облекчение от родителите. Досега 700 са получили регистрационни талони и чрез тях ще могат да влязат в електронната платформа, за да закупят талони. Очаква се обаче броят им да нарасне чувствително през следващите месеци.

От днес системата ще е отворена и за регистриране на нови абонати, които тепърва ще ползват услугите на Детска млечна кухня и след представяне на необходимите документи за записване администраторите на е-услугата ще активират профилите им. Целта на местната администрация  е до края на февруари целият процес с издаване на хартиени купони да бъде заменен с електронни ваучери, коментира кметът Димитър Николов.

Новата услуга “Виртуална кухня” чувствително ще облекчи родители с деца от 10 месеца до 3-годишна възраст. Според експерти ще има отражение и в по-дългосрочен аспект, тъй като Бургас е един от градовете с най-младо население. Последната статистика на НСИ от миналата година показва, че областта е на второ място в страната по брой младо население. Голям дял  на бъдещите майки и бащи в региона  се пада на морската община.

Приложението за електронна продажба на купони за детска кухня ще позволи на родителите лесно, бързо и в удобно за тях време да заявят и ползват услугите директно от своя смартфон или компютър. Така ще получават справки по заявените и закупени ваучери и ще имат възможност да проследят плащанията си и изразходването на ваучерите. Освен това чрез приложението те ще могат да се запознаят и с хранителните стойности и алергените от менюто за всяка възраст.

1400 са родителите, които ползват услугите на млечната кухня в Бургас, и броят им постоянно нараства. През последните години пунктовете в града се увеличиха на 29, но за всяко записване трябваше са се ходи на място.

В Бургас тази услуга е безплатна за близнаците и тризнаците, за сираци или полусираци, за децата,  на които и двамата родители са студенти или единият от тях е с инвалидност 70%. Без заплащане храна се дава и на децата с увреждания над 50% или единият родител е неизвестен по акт на раждане.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>