Грипна ваканция в Пловдив от сряда

23.01.2023 15:05 24 часа Пловдив онлайн
Антоанета Кръстанова от управлението на оборазованиието, зам.-областният управител Даниела Николова и шефката на РЗИ - Пловдив Сийка Димчева.

Учениците в Пловдив излизат в грипна ваканция от сряда, 25 януари, съобщиха от Областния оперативен щаб. Тя ще продължи до 31 януари. Дотогава се удължават и противоепидемичните мерки като забраната на детските и женските консултации, въведени през миналата седмица.

Удължават и противоепидемичните мерки като забраната на детските и женските консултации, въведени през миналата седмица.

"Разполагаме със свободни легла и няма необходимост на този етап от разкриването на нови", обясни зам.-областният управител Даниела Николова. Тя призова родителите да ограничат събиранията на децата по молове, заведения и други закрити пространства, за да бъдат забавени темповете на заразяване.

“В изпратените проби в Националната референтна лаборатория броят на грипен вирус тип “А” е много по-голям, в сравнение с миналата седмица”, заяви шефката на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева. Тя уточни, че грипът се разпространява по същия начин като COVID-19 и съветва хората да носят маски, когато посещават аптеки, дрогерии и болници.

По данни от миналата седмица отсъстващите ученици в Пловдивска област са били 20,06%. Не присъстващите в клас са най-много в общините Садово и Куклен. Няма данни обаче дали всички те са болни.

“Краят на срока не е подходящ за обявяване на грипна ваканция, но здравето на учениците е най-важно”, заяви Антоанета Кръстанова от Регионалното управление на образованието. Тя опроверга притесненията на някои родители, че децата им няма да имат възможност да повишат оценките си, заради не учебните дни, тъй като съществуват възможности за поставяне на проекти онлайн. “Всички ученици, които полагат усилия, трябва да имат ритмичност в оценяването си. Едва ли в последния час ще се промени нещо”, добави тя.

Обявената грипна ваканция ще се обедини с междусрочната, като по този начин децата ще бъдат вкъщи 2 седмици и и силно ще се намали заболяваемостта сред тях.

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>