Радо Янков пребори болката и се върна в елита на сноуборда

22.01.2023 20:23 Георги Банов
Вчера в Банско Радослав Янков кара с каска, на която бе изписано името на дъщеря му Дария. Звездата ни в сноуборда зае 4-ото място и се върна в първа група на ранглистата, което ще му позволи да си тегли стартов номер. СНИМКА: БФ СКИ

Радослав Янков избухна пред родна публика в Банско, като зае четвъртото място при мъжете в паралелния слалом в кръга от световната купа по сноуборд. След като бе седми в квалификацията, той елиминира Санхо Ли (Корея) с 3 десети, след това бе със същата разлика по-бърз от италианеца Даниеле Багоца.

Радо бе спрян от австриеца Арвид Онер на 1/2-финал, след което бе изпреварен и от Щефан Баумайстер (Германия) в малкия финал. Онер остана втори, след като загуби финала от италианеца Маурицио Бормолини (Италия).

“Този финал е много специален за мен. Последните три сезона изпитвах доста болка, но се радвам, че успях да преодолея трудностите и да се върна сред най-добрите”, сподели най-добрият ни сноубордист, който има в кариерата си голям кристален глобус. На задната част на каската му вече е името на дъщеричката му Дария, която го стимулира да се върне в световния елит.

“Тук и керемидите ми помагат. Радвам се, че можах да зарадвам тези, които бяха на трибуните”, допълни Радо.

“Беше много трудно, защото едно тяло може да поеме само до определен предел болката. Стана ми ясно, че мога да се боря, след квалификацията. За първи път този сезон направих две добри спускания, което ми даде самочувствие”, допълни той. Дъщеричката му го е гледала по телевизията в компанията на майка си.

Радо лети направо за Канада днес, където са следващите два паралелни гигантски слалома за световната купа.

“След това ще имам повече време за тренировки и подготовка за световното”, допълни той.

Първенството тази година е в Грузия и повечето състезатели въобще не познават трасетата. Имаше едно състезания миналия сезон, но бе след олимпиадата и повечето от тях предпочетоха да почиват.

“Това класиране ми дава огромно самочувствие. Искам още утре да стартирам”, пошегува се Радослав. С успеха си той се върна в първа група на ранглистата, което означава, че ще може да си тегли номер за състезанието.

“Винаги е било удоволствие да се състезавам в Банско. Защото тук всичко е страхотно. Има много хора по трибуните. За нашия спорт е невероятно. Браво на Радо, всички очаквахме това от него”, заяви победителят Маурицио Бормолини, който излезе начело и за световната купа. Той кара в Банско със счупен малък пръст на ръката . Пострадал на последния старт от световната купа преди Банско.

При жените втора победа в два дни взе швейцарката Джули Цог, която взе финала след невероятен подарък на австрийката Даниела Улбинг. Улбинг направи фатална грешка само 5 врати преди края. Трета стана легендарната Патриция Кумер от Швейцария, олимпийска шампионка в дисциплината.

“Реално толкова изостанах на старта, че исках просто да завърша. Дани вече бе спечелила първото място, когато направи грешката. И тогава в главата ми блесна, че мога да спечеля”, заяви победителката при дамите.

Цог вече има 12 победи за световната купа и води убедително и в генералното класиране.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>