Най-четящото дете - Виктор, минава на романи, вече е голям за приказки

22.01.2023 16:49 Александра Тренкова
Виктор Попов е на 8 години
Зам.-кметът на София по култура и образование Мирослав Боршош връчи на малчугана отличието на Столичната библиотека за млад читател на годината.
Ани Хаджимишева - внучката на Валери Петров, е щастлива, когато в семейната книжарница влизат малки читатели като Виктор.
Майката Нинела Върбанова вярва, че направеният в ранна възраст от родителя избор “книжката, а не мишката” дава резултат, когато децата започнат сами да вземат своите решения.
Валери Петров

Да си само на осем, а вече да имаш завидна биография. Запознаваме ви с един второкласник, който е наистина  специален. Столичната библиотека го удостои с отличието “Млад читател на годината”.

Виктор Попов ѝ е редовен посетител. При това не по задължение, а по желание. Зад гърба си

има над  120 прочетени книги

Съмнявам се, че много мои връстници могат да се похвалят с подобна “библиография”.  А сред тези на сина ми със сигурност едва ли има такива.

За Виктор обаче четенето е вълшебство.  Вече има изграден вкус. И книгите от задължителния училищен списък не са досаден ангажимент. Любимият му автор  е големият Валери Петров. Затова каним Вики на среща в уютната атмосфера на малката софийска книжарница “Нисим”, носеща името на любимия на поколения поет, писател и преводач. 

Типично по детски, Виктор ахва при вида на огромното количество книги и мигом хуква да разгледа, да пипне, да разлисти. Казва, че за него това е рай. И не се шегува. Протяга шия към стигащите до тавана стелажи и с широко ококорени очи пита дали има толкова висок човек, който да стигне до последния рафт, и как може да се вземе книга оттам. 

В никакъв случай не си помисляйте, че разказвам за онова клише от филмите “дебело дете - отличник”. Не! Виктор е точно същият като  връстниците си. Усмихнат, рошав, палав. Не е лишен от нито един от чаровете на детството.

Домакин на  срещата ни е внучката на Валери Петров - Ани

От разговора на Ани с Вики научаваме, че малчуганът има гадже, което, естествено , е русо. Че със съучениците си са “добър екип”. Че разговарят “момчетата за футбол, а момичетата - за разни други, момичешки неща”. Че любимият му предмет е физическото.

Че се е научил да чете малко преди  да навърши четири, а първото, което е прочел, е бил надписът на едно казино. А сега любими са му енцикплопедиите и ... романите. За приказките, казва мъдро, вече е голям. А в романите се крие истинска магия - може да си  затвориш очите и да си представиш, че си участник, а дори и главен герой в действието. Виктор например

иска да е като Пипи. Да живее

в къща като нейната и да може да вдигне кон,

а защо не камион и дори цял блок само с двете си ръце.

Възбудата му от тоновете томове в книжарничката е заразителна. И за да ни убеди в любовта си към творчеството на Валери Петров, умело изнамира една от детските му книжки изпод купища други романи с дебели корици. 

Зачита. А сред тишината в книжарницата, миризмата на хартия и прах усещането е някак сюрреалистично. 

Нямам аз предвид никаква поука. Аз съм страшен кит - я ела ми тука!”

И отворила една голяма, лакома уста. Червеят изпищял:

“Имам въдица! Имам въдица!” Но непослушната рибка го лапнала - ам! - и готово! И така свършила приказката… 

Хайде сега да спим!

Но Оги не е доволен.

- И защо го лапнала? - казва той плачливо.

- Защото рибките се хранят с червеи - обяснява дядо му. - Хайде!

- А той защо нямал кука?

- Защото куката би била дидактика. Ти знаеш ли какво е дидактика?

Оги, разбира се, не знае какво значи тази “възрастна” дума. 

(И вие не я знаете, но това няма значение.) На него само му е мъчно за червея. 

А дядо му е вече подхванал своята приспивка:

- Миш, Миш, Миш,

няма ли да спиш?

Запуши ушета -

Сънчо вече шета!

Затвори очички,

както правят всички,

че на твоя дядко

времето е кратко

и не бива, Миш,

да му го хабиш…

(От “Копче за сън” на Валери Петров) 

Различен ли е Виктор от връстниците си, които наричаме “поколението Z”, и

как родителите му са превърнали едно “цифрово” дете в четящо?

Рецептата на майката е проста - личен пример. Децата да видят родителите си, че четат, повече книги в детската стая, по-малко електронни устройства. Открила, че ако малкото дете е засипано с шарени пластмасови играчки, шансът книгата да му стане интересна е почти нула. Питам не смята ли, че така ощетява Виктор и го прави малко “по-непригоден” за средата, в която расте - повечето му  съученици отдавна са на ти с интернет, игрите и социалните контакти там. Казва, че е наясно с това, но е убедена, че това, което отнема, е само негативно.

Нинела Върбанова има и по-голяма дъщеря.  Опитва да я приучи да различава ценното от евтиното. И е разбрала, че може да влияе на изборите ѝ само до  време, после децата започват да вземат решенията си сами. Затова е важно да им бъде дадена стабилната основа и да знаят, че е важно как и какви избори правят. Дава ни пример - тази Коледа и Нова година децата сами се отказали от подаръци, но получили екскурзия до Барселона. И категорично определили избора си като правилния. 

Дано рецептата на Нинела помогне и дано не оставим “мишката да изяде книжката”. Международно изследване  регистрира,  че около 26% от българските ученици изобщо не четат книги. И все пак надежда има - от Столичната библиотека отчитат, че 63% от читателите им са млади хора. 

Изследвания на педагози и психолози доказват, че разликата  в грамотността на учениците, които четат редовно художествена литература, и тези, които никога не четат такава, се равнява на почти двугодишно обучение в училище. 

Майката на Виктор не претендира, че рецептата ѝ е общовалидна. Трябват различни “подправки” за всяко отделно дете и всяко семейство. Така мисли и Ани Хаджимишева, която е превърнала книгите не само в ценност, но и в смисъл. Спомня си как е седяла в скута на Валери Петров. Как дядо ѝ е намирал начин да я заинтригува с нова книга, как я е разсмивал с прочетеното. Ани има деца на възрастта на Виктор и  не се изненадва, че дядо ѝ продължава да е сред любимите автори на малките. Нейните две дъщери също са от  четящите. Не го е постигнала с натякване, оставила ги сами да открият магията на думите. А това, обяснява ни Ани, не става от раз. Има доста малки клиенти, които

редовно влизат да си  изберат книга. Това я прави щастлива

В последните години, особено покрай пандемията, четенето сякаш отново се върна на мода, смята Ани. Опашки вече има не само пред хранителните магазини, а и пред книжарниците. Хората си припомниха, че книгата е достъпен, но стойностен подарък и приучават децата си на отношение към нея. 

А Виктор вече има отношение. И то какво! Хем заразно, хем по детски чисто. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>